Читај ми!

Плава птица: Плавоптичасти пут око света

Спремите машту и путујте са нама у суботу, 20. априла у 09:35ч на Другом програму Телевизије Србије.

Наши другарићу су већ навикли да Плава птица сваке суботе на својим крилима однесе нашу малу плавоптичасту екипу у неку државу. Некада је то воља некога од њих, а некада је то по вољи наших другарића, који своје жеље шаљу путем писама или интернетом. Наши другарићи су такође навикли да се на почетку сваке године заједно присетимо где смо све путовали и то ћемо учинити и овог пута.

Белорусија! Није Бела Русија, већ Белорусија! Држава у којој је кромпир главна намирница, у којој чак праве супу и хлеб од кромпира! Главни град је Минск, њихов новац је белоруска рубља, а иако постоји белоруски језик, велика већина њих говори руски.

Алжир! Држава у Африци, већим делом чини је пустиња Сахара. Има планине, има три оазе. Бели Алжир – тако зову главни град Алжира, јер има доста белих фасада; уз то само неколико семафора. Нотр Дам… Зар он није у Француској?! Јесте, али и Алжир има свој афрички Нотр Дам. Колачићи од кромпира, пенушави чај од нане… Врло необична држава, видеће наши другарићи већ!

Црна Гора! Помисли бисмо да знамо много тога у вези са овом државом. Али, Црна Гора има кањон Таре, који је други по дубини у свету! Има реку Бојану, једину на свету која тече у два смера. Има Боку которску, Цетиње, Ловћен, Подгорицу, као главни град, и Његоша, ту мудру главу која је рођена у Црној Гори!

Парагвај! Мала држава у Јужној Америци. Ако тамо одеш, засвирај харфу, исхеклај шустиклу и осећаћеш се као Парагвајац! И да, без чуђења – њихова супа је као проја, чврста, а кад је топло – хладе се хладним чајем.

Салвадор! Мала држава у Средњој Америци и мноштво плажа! Сан Салвадор је њихов главни град и чувени су по индиго-плавој боји!

Казахстан! Зову је земљом чуда, тамо скоро сви умеју да јашу. Сазнаћете још и ко је Златни човек о коме скоро сви приповедају.

Индонезија! Држава сачињена од мноштва острва, међу којима је и Бали, смарагдно острво! Пејзажи као из бајке! Необичан плес, необична храна, насмејани људи.

Кипар! Острво између Европе, Африке и Азије. Главни град Никозија, подељен на турски и грчки део, граница иде по сред града и тако можете два пута да чекате Нову годину у том граду. Зими одете у центар острва и скијате, спустите се низ падине и правац на плаже где може да се купа! Рајско острво!

Зар не звучи све баш занимљиво? И зато, будите са нама у суботу 20. априла 2024. године у 09:35, летимо, на Другом програму Телевизије Србије. Ми смо и на нашем званичном јутјуб-каналу, где можете пронаћи и све наше претходне епизоде, као и на нашој платформи www.rtsplaneta.rs.

О "Плавој птици“ брину: уреднице и сценаристкиње Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић, редитељ Миодраг Коларић, наши глумци: Осман Ахмед, Борка Томовић, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић, затим наше сценографкиње Мира Андрејевић и Тања Ивановић, наша костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, монтажерка Нада Додик Зилџић и многи други.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво