Читај ми!

Метаморфозе: Мариа Марковић Милојев

Мариа Марковић Милојев верује да је костим део улоге и карактера, део визуелног идентитета представе, да може много тога да каже о комаду.

Она својим креацијама увек прати, естетику редитеља, поетику писца, особине глумаца и ликова, али и своје идеје до којих долази темељним истраживачким радом, промишљањем, разрадом, одабиром материјала и реализацијом костима. Настоји да увек буде другачија и своја и да се њена необичност огледа у њеним костимима, у посвећености, истраживању, у сваком детаљу. Радост стварања се подразумева. 

Када ради класику то никада није само епоха, само реализација идеје писца и редитеља, код ње је ту увек и наше време, креација више.

Дипломирала је на одсеку за сценски костим на Факултету примењених уметности у Београду. Као костимограф потписује више од шездесет представа. Има Стеријину и бројне друге награде и признања. Ожалошћена породица, Јесења соната, Хамлет, Учене жене, Марија Сјуарт, Каспар, Yenkee Rose, Едип, Лимени добош, Мистер Долар су само неки од наслова у њеној радној биографији.

Истиче значај и велику пажњу посвећује детаљима на костимима које креира. Каже да детаљ публици одаје карактер лика, шаље му поруку а да гледалац то несвесно перципира.

Воли када добије слободу да учита своје виђење дела које ради и пулс овог времена... да карактере одева у својој естетику, која је увек и етика. Наравно, уз пуно поштовање редитеља и чланова уметничке екипе. Јер, уметник мора да има слободу и поверење да би могао нешто оригинално да створи... одговорност се подразумева.

Маријин рад огледа се и у веровању да одело не чини човека, али да о њему много говори и да на основу одевања можете много тога о неком сазнати. Каже да је, у позоришту као и у животу веома важно ко како свој костим носи, као и да костим публици много тога може да каже о делу. 

За њу је најважнији тај магични тренутак када се из гомиле материјала створи целина која профункционише као део позоришне представе. За те тренутке ствара и у њих улаже свој талент и сва своја знања.

ауторка и уредница Оливера Милошевић

сниматељ Васко Васовић

монтажђер Јаков Пејов

режија Милица Митровић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво