Читај ми!

КК Партизан: Судијска комисија АБА лиге утврдила осам грешака на нашу штету

Кошаркашки клуб Партизан саопштио да је експертиза Судијске комисија АБА лиге утврдила да је регионални шампион драстично оштећен у првом мечу финалне серије плеј-офа у ком је Црвена звезда као домаћин победила резултатом 85:82. Како се истиче на званичном сајту Партизана, експертиза је утврдила да су судије у поменутом мечу донеле чак осам погрешних одлука на штету "црно-белих" и две на штету Црвене звезде.

Судијска комисија АБА лиге у саставу Саша Маричић, Владан Шундић и Александар Милојевић, обавила је на захтев КК Партизан експертизу суђења током утакмице број један у финалној серији АБА лиге. Према достављеној експертизи, суђење је означено као "испод захтеваног стандарда", истиче се на сајту још увек актуелног шампиона региона.

"Експертиза учинка судија Саше Пукла, Миливоја Јовчића и Лука Кардума наводи следеће: "На основу урађене експертизе суђења може се закључити да је суђење генерално било испод захтеваног стандарда АБА такмичења. Без обзира на значај утакмице и притисак (прелази границе спортског) на судијски тим који је врло искусан очекивало се да свој посао ураде са мање погрешних одлука. Највећи број погрешних процена контакт ситуација односи се на продор игру у којој је требало показати више стрпљења и не реаговати одлуком за контакте који су без утицаја на игру", наставља се у саопштењу на сајту Партизана.

Додаје се да допринос квалитетној контроли утакмице није био равноправно распоређен унутар судијског тима.

"Први судија Пукл Саша судио је квалитетније од својих колега. Експертиза суђења је обухватила "све ситуације које су одсуђене и које су требало да буду одсуђене на утакмици. Све оно што није могуће на ТВ снимку видети због угла камере експертиза суђења се ослања на мишљење присутног инструктора суђења у дворани који је био присутан", наводи се даље у извештају.

У попису погрешних одлука које је судијска комисија утврдила наводи се да је судијска тројка донела 10 погрешних одлука током утакмице, од чега осам на штету Партизана, а две на штету Црвене звезде.

Наведено је и о којим се одлукама ради:

"1. У првој четвртини, на 12 секунди пре истека периода, играч Црвене звезде број 44 (Топић) прави фаул на играчу Партизана број 2 (Ледеј), који судија Јовчић није досудио.

2. У другој четвртини, на осам минута и 15 секунди пре истека периода, играчу Црвене звезде број 4 (Теодосић) је погрешно досуђен фаул анд играчем Партизана број 21 (Нанели). Одлуку је донео судија Јовчић.

3. У другој четвртини, на минут и 39 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 4 (Аврамовић) је погрешно досуђен фаул при шуту над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Одлуку су донели судије Јовчић и Кардум.

4. У трећој четвртини, на пет минута и 59 секунди пре истека периода, није досуђен фаул при шуту који је починио играч Црвене звезде број 99 (Дос Сантос) на играчу Партизана број 4 (Аврамовић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

5. У трећој четвртини, на три минута и 17 секунди пре истека периода, играчу Партизана број 9 (Смаилагић) је погрешно досуђен фаул над играчем Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Пукл.

6. У четвртој четвртини, на седам минута и 53 секунде пре истека периода, играч Црвене звезде број 31 (Гиедраитис) прави фаул при шуту над играчем Партизана број 50 (Кабокло) који није досуђен. Погрешну одлуку су донеле судије Кардум и Јовчић.

7. У четвртој четвртини, на седам минута и 49 секунди пре истека периода, није досуђен излазак са лоптом ван игралишта играча Црвене звезде број 4 (Теодосић). Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

8. У четвртој четвртини, на пет минута и 21 секунду пре истека периода, погрешно је досуђен обичан фаул играча Црвене звезде број 10 (Лазић) над играчем Партизана број 21 (Нанели). Судијска комисија је проценила да је требало досудити неспортски фаул. Погрешну одлуку је донео судија Кардум.

9. У четвртој четвртини, на три минута и 20 секунди пре истека периода, погрешно није досуђен фаул играча Партизана број 50 (Кабокло) над играчем Црвене звезде број 26 (Недовић). Погрешну одлуку је донео судија Јовчић.

10. У четвртој четвртини, на два минута и 7 секунди пре истека периода, погрешно је досуђен фаул при шуту играча Партизана број 35 (Доужер) над играчем Црвене звезде број 99 (Дос Сантос). Погрешну одлуку донео је судија Кардум."

Додаје се да је утакмица завршена резултатом 85:82 у корист Црвене звезде, а да се из свега наведеног лако може закључити да су судијске грешке оштетиле Партизан за већи број поена од коначне разлике у корист ривала.

"Због тога, Партизан изражава велико незадовољство, али и наду да је ово био последњи случај кад су погрешне судијске одлуке имале овакав утицај на коначан исход меча. С обзиром да је у питању поновљени случај од пре две сезоне, кад су грешке на штету Партизана чиниле судије Белошевић и Радојковић, Партизан ће на првој наредној Скупштини АБА лиге тражити одговорност и смене надлежних који су својим (не)делима дозволили и директно учествовали у креирању ситуације да Партизан поново буде оштећен", наведено је у саопштењу на сајту Партизана.

Црвена звезда у финалној серији АБА лиге води 2:0, а трећи меч серије игра се у недељу од 20 и 30 у Арени.

Уколико Звезда победи постаће регионални шампион, док би се у случају славља Партизана четврти меч играо у уторак, такође у Арени.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије