Читај ми!

Денверов деманти Гојка "Сисе" и Јокићево "кување" по Олаџувоновом рецепту

Денвер нагетси у ери Николе Јокића су на путу новог фантастичног достигнућа у плеј-офу. После узастопних преокрета у "баблу" 2020, затим освајања прстена, успели су да победама у гостима анулирају почетну предност Минесота тимбервулвса стечену у Колораду. Троструком МВП-у је помогао успон форме и нападачкa помоћ саиграча, који се препуни самопоуздања враћају у "Бол арену" са приликом за вођство.

Денверов деманти Гојка "Сисе" и Јокићево "кување" по Олаџувоновом рецепту Денверов деманти Гојка "Сисе" и Јокићево "кување" по Олаџувоновом рецепту

Денвер нагетси су новим тријумфом у Минесоти успели да се врате на егал у серији после фрапантно лошег старта у "Бол арени". Тек пет тимова је успело да преокрене серију и победи након два пораза код куће на самом почетку серије. 

Едвардс и Јокић - Баркли и Олаџувон 30 година касније

После "метле" против Финикса и тријумфа 106:80 у другом дуелу у Колораду, "вукови" су ходали по облацима изнад миље надморске висине. Тај меч је пратио чувени квартет "Inside the NBA" емисије Шакил О'Нил, Чарлс Баркли, Кени Смит и водитељ Ерни Џонсон. Коментар који је привукао највише пажње је свакако Барклијев са прогнозом да Денверу следи "чишћење" и да не постоји лек за интензитет, одбрану и енергију Минесоте.

Изјави "сер" Чарлса претходило је излагање истини за вољу, најмање познатог члана међу тројицом НБА имена Кенија Смита. Ако неко зна како се вади из ове ситуције, то је Смит, пошто је са Хјустон рокетсима у сезони 1993/94 био у незавидном положају налик Денверу. Ривал у другој рунди су били, гле чуда, Чарлс Баркли и Финикс санси.

Баркли је тада био на врхунцу каријере са освајањем МВП признања сезону раније и пласманом у финале против Чикаго булса. Џордан се повукао, а Баркли је "намирисао" прстен. Зауставили су га Хјустон рокетси после седам мечева. Тада стартни плејмејкер Смит је објаснио и како.

"Благословен сам што сам био део тог тима. Постоји неколико фактора. Прво, мора да постоји делузија о сопственој грандиозности. Цео тим мора да верује изван свих оквира да може то да учини. И то мора да се шири и на секретарице, скупљаче лопти, све око тима. Друго, морате да имате главног играча. Нама је то био Хаким Олаџувон. Али, остали морају да му помогну. Мора да се деси ноћ у којој ће Кени Смит дати 25, Вернон Максвел 30, Сем Касел 30,...То су за Денвер Мари, Портер, Гордон. Ако главни играч има лош меч, а остали играју одлично, они га извуку и све се заборави. Морате да им допустите главним играчима да имају једну такву ноћ. Јокићу се није десило у ова два меча да га неко извуче. Тако не може да се освоји титула", навео је Смит, који ће управо 1994. године уграбити свој први прстен са Рокетсима.

Тридесет година касније, Јокић је Олаџувон Денвер нагетса, на путу да оствари нови велики преокрет у каријери после антологијских узастопних преокрета са 1-3 у "баблу".

Култна реплика Никола Ђуричка из филма "Муње" са комичном назалном артикулацијом у којој се цитирају Барклијеве никад забележене речи да се "не улази у фрку кад си слабији" не важе за Денвер.

Дошли су у Минеаполис и показали зашто су шампиони. Да подсетимо, Минесота и Денвер су се уз Оклахому последњег дана регуларног дела сезоне борили за пласман од првог до трећег места. Ради се о дивизијским ривалима, Карл Ентони Таунс и Руди Гобер су "Џокерове" редовне муштерије већ осам година, Нагетси су елиминисали Вулвсе у првој рунди прошле сезоне, тако да се ова два тима много добро познају. 

Нити је Минесота само Едвардс, нити Денвер само Јокић

Минесотино бомбастично отварање у Колораду са напаљеним Ентонијем Едвардсом и "псима пуштеним с ланца" запањили су НБА јавност. Ротација од три центра на Јокићу је врхунски функционисала са огромним доприносом Таунса и Рида на офанзивној страни. Све што је потребно јесте славити једном код куће. Није то никакав проблем, зар не? Јесте кад се сусретнеш са првацима.

Већ у трећем мечу су прорадили они Смитови "остали", нарочито Џамал Мари са 24 поена (52 посто шута). Канађанин се потом надовезао са 19 поена (47 посто шута) у Минеаполису. Поређења ради, у првом сусрету је бројао до 17 поена на 43 посто пута, па потом "канал" од осам поена. 

Оспоравана клупа је дала на напретку у нападу у четвртом мечу кроз двоцифрене учинке Кристијана Брауна (11 поена) и Џастина Холидеја (10 поена). Реџи Џексон је такође допринео енергијом. Арон Гордон је блистао са 27 поена уз тек један промашај. Кентејвијус Колдвел-Поп је био врло значајан са 3/4 за три у трећем мечу, те изузетно важном поготку са дистанце за "лавину" од осам поена у финишу првог полувремена у следећој утакмици.

Такође, одбрана је била врхунска до је Јокић био на клупи, стога резултат није драстично пао о чему је говорио и тренер Денвера Мајк Малоун после утакмице.

"Подсетило ме на меч у финалу кад је Никола био у проблемима са личним грешкама. Мислим да широм планете стане дах у тој ситуацији. Као и тад смо успели да одговоримо. Играмо кроз Марија, Гордона, момци са клупе су одговорили задатку. Јесте он три пута МВП, али овај тим није само Никола Јокић, већ има пуно талента, самопоуздања и петље", истакао је Малоун.

Расположени Ентони Едвардс са 44 поена није добио помоћ у офанзиви, нарочито од Таунса и Рида. После добитка сина и оправданог одсуства у другом мечу, Гоберу се десило да промаши зицер из "одбојке", док је на другој страни потпуно безопасан по Николу.

Још ништа није готово. Игра се на четири добијене утакмице. Минесоту, а нарочито Ентонија Едвардса, носи енергија и црпиће је из највеће могуће мотивације. Да ли ће се тренд победа гостију наставити, видеће се у среду 15. маја у раним јутарњим часовима.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије