Трећа јавна расправа о језику и писму на РТС-у

У Сомбору је одржана трећа јавна расправа "Језик и писмо на Јавном медијском сервису и програмски садржаји РТС-а".

Град са већинским Србима, али и двадесет националних мањина и исто толико језика, био је место где је организована последња расправа за ову годину.

Председник Програмског савета РТС-а каже да су и претходне и ова расправа показеле да је наша кућа "станиште доброг говора и језика".

"И да је обавеза свих запослених на Јавном сервису, пре свега новинара, водитеља, спикера, лектора и осталих да негују те вредности и непрестано подижу лествицу језичке политике и културе говора", каже Миливоје Павловић.

Колеге из наше куће у уводном излагању упознале су присутне са језичким стандардима који се негују на радијским и телевизијским програмима.

Тони Бедалов говорио је о извештавању о националним мањинама, као и искуству дописника из мултинационалне Суботице, а домаћини су расправу искористили да скрену пажњу Јавном сервису да Западнобачки округ са скоро 200.000 грађана заслужује своје дописништво.

"До сада смо се осећали на неки начин занемарени, можда недовољно видљиви. Надамо се да ће поред ове посете РТС-а, оно утицати и на већу видљивост наших програма, наших манифестација, туристичке понуде, културно-историјског наслеђа, али и бројних примера добре праксе коју град Сомбор може да пружи", каже Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

У расправи су учествовали грађани, удружења, организације и институције, а након анализе предлога и примедаба учесника, Програмски савет доставиће генералном директору и Управном одбору извештај и препоруке за унапређење садржаја РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије