Читај ми!

Светске музичке позорнице

Дела Рихарда Вагнера, Томаса Адеса и Лудвига ван Бетовена изводе чланови Симфонијског оркестра Баварског радија под управом Сајмона Ретла. Снимак је забележен 15. марта ове године у Херкуловој дворани у Минхену, а уступљен нам је посредством међународне размене чланица Еурорадија.

На почетку емисије слушаћете Прелудијум и сцену Љубавне смрти из Вагнеровог монументалног остварења, опере Тристан и Изолда, а потом следи композиција настала у част промовисања Сајмона Ретла на место шефа-диригента Хора и Симфонијског оркестра Баварског радија. Реч је о делу Томаса Адеса назваом Aquifer, односно Издан, чији латински назив потиче из геологије, а односи се на воде у порама и пукотинама стена испод површине терена. Аквифери се формирају инфилтрацијом површинских вода или вода насталих од атмосферских талога, а Адес је, према речима критичара, своју композицију обликовао као узбудљиво оркестарско дело са пулсирајућим звучним током. Дело је настало по поруџбини Симфонијског оркестра Баварског радија и под покровитељстом Карнеги хола и бечког Музикферајна.

Други део концерта испунила је Шеста симфонија у Еф дуру, опус 68 Лудвига ван Бетовена, названа Пасторална. Рад на партитури Бетовен је окончао 1808. године, а Пасторална симфонија се убраја у ред малобројних композиторових остварења која имају програмски садржај, што је представљало изузетак у односу на традицију музичког класицизма. Овом петоставачном симфонијом Бетовен је показао своју наклоност ка природи, а како истичу извори, често је одлазио у околину Беча и шетао шумама и пољима. Пасторална симфонија је премијерно изведена 22. децембра 1808. године у бечком позоришту Театар ан дер Вин.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво