Читај ми!

Кански фестивал и филм Заробљени на извору - Словенска деца Лебенсборна

Мирољуб Вучковић, Маја Weiss и Јуре Иванушић

Овогодишњи Кански филмски фестивал одржава се од вечерас до 25. маја, а на отварању ће бити приказан филм Second Act Квентина Дупијеа. Програм фестивала доноси узбудљиве премијере филмова Френсиса Форда Кополе, Џоржа Милера, Јоргоса Лантимоса, Пола Шредера, Паола Сорентина, Кирила Серебреникова, али и Кевина Костнера.

О програму фестивала, изненађењима, тенденцијама и очекивањима за Филмораму говори Мирољуб Вучковић, који ће са фестивала извештавати за наш програм.

У оквиру Дана словеначког филма приказан је филм Заробљени на извору – Словенска деца Лебенсборна гошће фестивала и наше данашње саговорнице Маје Weiss. У аугусту 1942. немачки војници у име Велике Немачке отргнули су децу из загрљаја многих словеначких мајки и многе од њих заувијек раздвојили. Више од шест стотина ове деце, одабрано на основу изгледа и здравља, послато је у логоре где су подвргавани германизацији и укључени у такозвани Лебенсборн пројекат. Приче о четверо украдене деце која су била укључена у овај нацистички расни експеримент сада су представљене у овом документарном филму. О теми филма, идеји, реализацији и филмском стварању – за Филмораму говори редитељка Маја Вајс. Фестивал је отворио словеначки глумац, писац, редитељ, музичар и перформер Јуре Иванушић, па ћемо чути и њега.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије