Читај ми!

Пренос свечаног уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак“

На таласима Радио Београда 2 можете пратити директан пренос свечаности уручења Награде за лепоту говора „Радмила Видак”, коју заједнички додељују Радио Београд 2 и Културно-уметнички програм Телевизије Србије.

Жири за доделу награде за лепоту говора „Радмила Видак“ једногласно је одлучио да ове године признање добију Сузана Ивањац, спикер Радио Београда 2, и Вера Јанковић Раичевић, новинар Информативног програма Радио-телевизије Србије.

Сузана Ивањац професионалну каријеру почела је 1993. године у Телевизији Приштина, најпре као спикер у Информативном програму, да би касније обављала различите послове у скоро свим редакцијама – од спикера и водитеља, преко новинарско-репортерског рада на терену, до посла уредника сложених емисија. Од 1999. године и измештања Радио-телевизије Приштина у Прокупље наставља са радом на радију и телевизији, а затим прелази у Информативни програм Телевизије Београд. Била је ангажована и у дописништву РТС из Куршумлије, где је, поред уређивачког посла, имала запажену менторску улогу у обучавању млађих кадрова. Каријеру је наставила у Међународном Радио Југославији, где је била уредник и водитељ Видео вести, а затим као спикер Радио Београда 2, где до пуног изражаја долазе богатство њених говорних нијанси и мелодиозност гласа. „Сузана Ивањац правилном дикцијом и артикулацијом, бојом гласа, јасним и разговетним казивањем у најбољој традицији спикера Радио Београда доприноси неговању језичке културе и очувању српског језика“, наводи се у саопштењу жирија.

Вера Јанковић Раичевић започела је водитељску, а касније и новинарску каријеру 1982. године у родном Крагујевцу, где је, према мишљењу тадашњих спикера ове куће, „због радиофоничне боје гласа и добре дикције“ постала један од препознатљивих „гласова“ Радио Крагујевца. По доласку у Београд и уписивању студија на Факултету политичких наука, пролази и строгу аудицију за Други програм Радио Београда, где је највише радила за емисије „Зелени мегахерц“ и „Нико као ја"“. Са 26 година постала је део новинарске редакције Београдског ТВ програма. Уређивала је и водила емисију „Србија данас”, а од 1994. била је уредник и водитељ Трећег и Првог Дневника и извештач из Републичке и Савезне скупштине. Радила је рубрике за емисију „За и против“, за Дневник РТС и емисију „Грађанин”. Аутор је више емисија серијала Информативног програма „Траг“ и подкаста „Сазревање“. „Вера Јанковић Раичевић гласом и дикцијом употпуњује своје новинарско умеће показано у различитим информативним емисијама Радио-телевизије Србије. Свесна је значаја добро изговорене речи, а захваљујући њеној интерпретацији и логичном току изражавања до гледалаца и слушалаца на прави начин стиже суштина вести“, стоји у образложењу жирија за награду „Радмила Видак“.

Жири за доделу Награде „Радмила Видак“ радио је у саставу: проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика (председник жирија) и лекторке Радио-телевизије Србије Наташа Шуљагић и Зорица Мићић.

На свечаности у РТС Клубу говориће в.д. главног и одговорног уредника Радио Београда 2 Радован Пантовић, уредница „Културног дневника“ Телевизије Србије Снежана Стаменковић Јојић и председник жирија, проф. др Срето Танасић. Признања ће уручити генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић и Љиљана Марковић, једна од ранијих добитница Посебног признања за дугогодишње неговање лепоте говорног израза.

Радио-телевизија Србије је ову награду установила 2014. године, а признање носи име Радмиле Видак, првог лектора Радио-телевизије Београд и велике језичке просветитељке, која се деловањем у програмској свакодневици Tелевизије и Радија и у Језичком савету РТС-а истрајно борила за коректност акценатског интерпретирања и стилску лепоту изговорене речи.

Водитељ програма у РТС Клубу је Ранко Стојиловић, а са лауреатима у наставку програма о њиховим професионалним каријерама и односу према лепоти говора разговара Мелиха Правдић. Продуцент је Јелена Брадарић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво