Погинули ирански председник и шеф дипломатије

Председник Ирана Ебрахим Раиси погинуо је у паду хеликоптера, потврдио је ирански потпредседник Мохсен Мансури. Страдао је и министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан, као и сви чланови председникове пратње. Летелица се срушила на северозападу земље. Иранска влада одржала је хитан састанак. Привремени председник постаће актуелни први потпредседник Мохамед Мохбер, а влада је именовала Алија Багерија Канија за вршиоца дужности министра спољних послова. У земљи је проглашена петодневна национална жалост. Више држава упутило је саучешће поводом погибије председника и министра спољних послова Ирана.

„Идем у Њујорк да се борим свом снагом и срцем за будућност наше земље", рекао је председник Србије Александар Вучић. Пред полазак у Њујорк на заседање Генералне скупштине Уједињених нација, где ће се 23. маја разматрати предлог резолуције о Сребреници, председник Вучић је јутрос у Храму Светог Саве присуствовао молебану који је служио патријарх српски Порфирије. Поглавар Српске православне цркве је поручио да ћемо тамо снажно подићи свој глас против историјског ревизионизма и против тога да српски народ буде проглашен за починиоца геноцида.

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да га је председник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавестио да та земља неће гласати за резолуцију о Сребреници. Вучевић је захвалио Габону што у потпуности признаје територијалну целовитост и суверенитет Србије када је у питању Косово и Метохија.

Украјинске власти саопштиле су да и даље контролишу око 60 одсто пограничног града Вовчанска у североисточној Харковској области, која је последњих недеља под снажном руском офанзивом. Русија је пре 10 дана покренула офанзиву на ту област, а Министарство одбране те земље је саопштило да је војска заузела неколико насељених места. Москва тврди да Белгород трпи нападе украјинских дронова и ракета. Оштећена је и рафинерија у Славјанску у Краснодарској области у Русији, пренео је Тас.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије