Читај ми!

За три деценије половина популације биће старија од 65 година

Недавно су у Београду, на завршној Конференцији пројекта “Јачање отпорности старијих и особа са инвалидитетом током Ковид-19 кризе и будућих катастрофа”, у организацији Црвеног крста Србије, представљени резултати који указују на значај дуготрајне неге у здравствено-социјалном систему. Будући да популација стари и потребе за њеним збрињавањем ће бити све веће и о томе ћемо разговорати са Наташом Тодоровић из Црвеног крста Србије.

А како уметници желе да унапреде бољу укљученост старијих особа у друштвене токове? Зашто је међугенерацијска сарадња добар оквир да се победе самоћа и изолација и нађе боље решење за дуготрајном негом? Сазнаћемо више од глумице Бранке Бајић Јованов из Новог Сада која припрема Театар-пројекат  „Age Against the machine“ посвећен борби против дискриминације над старијим људима.

Минуте за здравље ћемо посветити Паркинсоновој болести од које у Србији болује 15 хиљада људи. Болест углавном погађа старију популацију. Најчешће су то пацијенти у шестој деценији, мада је међу оболелима и око 10 одсто млађих од 50 година, у моменту када се постави дијагноза. О обољењу тзв. невољних покрета, симптомима, дијагностици  и лечењу новим процедурама на мозгу у Клиници за неурологију Универзитетског клиничког центра Србије говориће проф. др Марина Светел неуролог из те клинике.

У рубрици радио-портрет ћемо емитовати интервју са Александром Кравченком, једним од неколико стотина руских добровољаца који су се борили за одбрану Републике Српске. Говориће о свом животном путу и како се као војник придружио српској страни.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Немања Кујунџић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – На завршној Конференцији пројекта “Јачање отпорности старијих и особа са инвалидитетом током Ковид-19 кризе и будућих катастрофа” (Фото/Црвени крст Србије)

 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво