Izuzetni: Vladimir Kulenović

Princ Srbije u muzici, Vladimir Kulenović, šest godina predstavlja Srbiju u svetu. U dokumentarnoj emisiji Izuzetni, autorka Ranka Jakšić predstaviće mladog dirigenta Vladimira Kulenovića, koji danas spada u prvih pet dirigenata sveta. Vladimir Kulenović je iz poznate kuće umetnika: unuk Skendera Kulenovića, sin kompozitora Vuka Kulenovića i profesorke klavira Snežane Hadžinikolić.

Školovanje je počeo u Beogradu, a nastavio na Bostonskom konzervatorijumu, na kome je kao student generacije diplomirao klavir i dirigovanje. Njegovo školovanje obeležila su najslavnija imena u svetu muzike. Magistrirao je u klasi čuvenog Gustava Majera i Marin Alsop. Usavršavao se na majstorskim kursevima Kurta Masura u Njujorku, Verbijeru i Bonu.
Nakon završetka postdiplomskih studija na Džulijardu pod mentorstvom Džejmsa Deprista i šefa dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta, Vladimir Kulenović je postavljen za zamenika glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i opera države Jute kao i za glavnog dirigenta letnjeg muzičkog festivala u gradu Kjoto, u Japanu. Danas spada u vodeće dirigente sveta, sarađuje i nastupa sa simfonijskim orkestrima na tri kontinenta: u Americi, Evropi i Aziji. U junu ove godine izabran je za šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Lejk Forest, Čikago.
Vladimir Kulenović govori u emisiji o svom velikom uzbuđenju što može da predstavlja Srbiju u svetu i što je pozvan da diriguje Simfonijskim orkestrom Čikaga u martu sledeće godine, na koncertu koji će otvoriti novu koncertnu sezonu. On je počastvovan što je prvi Srbin koji će dirigovati ovako velikim i znamenitim orkestrom.
Govori o svojoj zahvalnosti roditeljima koji su ga školovali, o majci koja ga je učila da je iskrenost u muzici najvažnija, o strasti i samodisciplini kao jedinom načinu da se istraje. U emisiji otkriva da je obećao svom ocu, kompozitoru Vuku Kulenoviću, da će jednog dana izvesti njegovo delo Slovo o svetlosti.
Vladimir Kulenović će dirigovati i kompozicije svog oca Vuka Kulenovića, profesora kompozicije na Berkli koledžu u Bostonu, a već klasici američke muzike danas, Ajvz, Bernštajn i Geršvin, zaokružiće ovu nesvakidašnju šetnju kroz istoriju američke umetničke muzike.
Autor i urednik: Ranka Jakšić
Snimatelj: Slobodan Grče
Montažer: Milica Živojinović
Dizajn zvuka: Nebojša Dragićević

repriza, 23. jul u 01:40 i 09:40

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару