ТВ фељтон: Мира Фурлан

Мира Фурлан, једна од најуспешнијих југословенских позоришних и филмских глумица…Била је чланица Хрватског народног казалишта у Загребу. Играла је, међутим, са великим успехом у многим позоришним представама, филмовима и телевизијским серијама широм тадашње Југославије.

Почетком рата није прагматично прихватила колективни националистички занос. Емигрира из Хрватске, а у матичном позоришту добија отказ. Следи жесток медијски линч који ће трајати годинама уз громогласно ћутање већине њених позоришних колега.
У Загребу јој одузимају стан који јој је враћен после 17 година упорних судских процеса. Из Београда пише отворено писмо својим суграђанима где, између осталог каже: ''Ја у сваком случају мислим, знам и осећам да је моја дужност, дужност наше професије - да гради мостове. Да не одустаје од сарадње и заједништва. Али не националног, већ професионалног. Људског. И онда када је најужасније, као што је то сада, треба инсистирати, до последњег даха, на успостављању и одржавању веза између људи различитих средина..." Те 1991. године њен глас звучи усамљено и непожељно. У Београду се о њеном случају ћути.
Емигрира у Америку. Данас, са сином Марком Лавом и супругом Гораном Гајићем, редитељем, живи у Лос Анђелесу. У Хрватској ће заиграти поново тек 2002. године Медеју, у театру Улyсис на Брионима.
Филму ће се овде вратити 2004.
Када је у зиму 1991. године одлазила из ове и оне земље у Америку добила је писмо од анонимног Београђанина у којем он изражава наду у повратак Мире Фурлан у позоришта овога града. Тим поводом је тек недавно била у Београду. Дошла је као писац комада Док нас смрт не раздвоји, захваљујући њеном пријатељу, глумцу Микију Манојловићу који је у Радионици интеградције режирао Мирину драму.
У овој емисији Мира Фурлан у Београду разговара са Оливером Милошевић. Сећа се како је отишла и одговара на бројна питања: како сада, са свим животним и професионалним искуством гледа на ову средину и време од пре двадесет година? шта памти из бивше домовине? шта значи живети у егзилу? како сада живи у Америци? шта је све тамо радила?како би поредила то шта значи бити глумац у Америци, а шта овде?
Занимљиво је и како размишља о разлици између позоришне и филмске глуме, али и о томе како сачувати уметност, позориште и глумце у свету који се мења, у којем је новац све и у којем више нема идола и идеала?
Све то уз велики број инсерата из филмова и позоришних представа које су обележиле каријеру Мире Фурлан.
Аутор и уредник: Оливера Милошевић
Сниматељ: Гојко Деспотовић

Монтажа: Никола Станкић

реприза, 4. август у 06:05 и 14:05

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару