Reakcije iz Evrope

Parada ponosa u Beogradu je "potvrda slobode izražavanja", ocenila Evropska unija. Savet Evrope zabrinut zbog nasilnih incidenata. U svet poslata izrazito loša poruka, koja može negativno da utiče na stav Holandije, rekao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da su srpske vlasti podržale paradu homoseksualaca u Beogradu i "preduzele mere da se osigura bezbednost", što EU ocenjuje kao "potvrdu slobode izražavanja" i odbacivanje svake diskriminacije.

Maja Kocijančič, portparolka Eštonove, podsetila je da je Evropska unija zajednica vrednosti koja jamči za slobodu udruživanja, slobodu izražavanja i odbacivanje svake diskriminacije, uključujući onu vezanu za seksualnu sklonost.

Kocijančič je istakla da je gej parada u Beogradu "u osnovi bila izraz takvih (evropskih) vrednosti".

"Srpske vlasti su bile rešene da zaštite prava učesnika Parade ponosa da demonstriraju, a delovale su profesionalno i uzdržano kako bi se taj događaj održao", dodala je portparolka, odgovarajući na pitanje novinara li je defile homoseksualnih aktivista, uprkos sukobima, predstavljao napredak u ostvarivanju ljudskih prava u Srbiji.

Predstavnik za štampu u Evropske komisije Olivje Baji je, takođe, rekao da je za Evropsku komisiju "jako važno to kakve su poruke juče upućene iz Beograda, a to je da je sloboda demonstriranja ključna vrednost Evropske unije".

Sa druge strane, generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland zabrinut je zbog nasilnih incidenata u Beogradu, koji su izbili zbog održavanja Parade ponosa.

"Manjinske grupe, poput pripadnika gej i lezbijske populacije, ne smeju da žive u strahu od nasilja, ni u Srbiji ni drugde u Evropi", poručio je generalni sekretar Saveta Evrope.

Jagland je istovremeno pozdravio odlučnost srpskih vlasti da brane prava, koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin oštro je osudio nasilje tokom održavanja Parade ponosa, rekavši da je iz Beograda u svet poslata izrazito loša poruka, koja može negativno da utiče na odluku Holandije o daljem napretku Srbije na putu ka EU.

Beograd je, prema njegovim rečima, propustio jedinstvenu šansu da pokaže na vidljivom primeru da je vladavina prava potpuno uspostavljena u Srbiji.

"Poruka koja stiže iz Beograda može samo negativno da utiče na odluku holandske vlade i parlamenta o daljim koracima Srbije u evropskim integracijama", napomenuo je Kacin.

Pohvalivši ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića i lidera Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića zbog toga što su nedvosmisleno stali iza održavanja parade, Kacin je rekao da ceo "politički establišment" mora jasno da reaguje i da država mora da obezbedi javni red i mir, nesmetano funkcionisanje vladavine prava i da se obračuna sa svim vidovima nasilnog ekstremizma.

Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu izrazio je u saopštenju solidarnost s povređenim policajcima i građanima.

Svetski mediji o dešavanjima u Beogradu

Svetske agencije i mediji opširno su izveštavali o sukobima protivnika "Parade ponosa" i policije na beogradskim ulicama.

Bi-Bi-Si ocenjuje da je parada test napretka Srbije od netolerantnih i nasilnih devedesetih godina, a Rojters prenosi da netolerancije još ima u srpskom društvu.

Si-En-En je izvestio da je sama parada protekla mirno i da među učesnicima nije bilo povređenih.

Dopisnik Fajnenšel tajmsa iz Beograda javlja da je juče srpska prestonica bila poprište najvećeg nasilja od paljenja američke ambasade u februaru 2008. godine, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

"Nasilje otvara bezbednosna pitanja, uoči posete američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu, u okviru evropske turneje koja će je dovesti i na Balkan", navodi reporter Fajnenšel tajmsa.

Britanski Indipendent izveštava da sukobi nisu sprečili održavanje parade, prvi put od 2001. godine, kada su ekstremisti razbili sličan defile. Britanski dnevnik navodi da je parada predstavljala važan ispit za Vladu Srbije, koja je pokrenula prozapadne reforme i obećala da će štiti ljudska prava, u okviru napora da se pridruži Evropskoj uniji.

"Poruka je jasna: kada Evropa odluči da primeni kombinaciju diplomatskih i finansijskih poluga, može da promeni način na koji vlade potencijalnih članica gledaju na krajnje nepopularne grupe", navodi komentator uticajnog britanskog dnevnika.

Indipendent zaključuje da je beogradska Parada pokazala da zvanični stavovi počinju da se usmeravaju na 'pravu stranu', samo kada je Evropa budna".

Agencija Asošiejted pres ocenila je da je "Parada ponosa" važan test za srpsku vladu, koja reformama pokušava zemlju da približi zapadnim vrednostima i koja je obećala da će štititi ljudska prava na putu integracije u EU.

Agencija AFP opširno je izveštavala o neredima na ulicama srpske prestonice, podsećajući da je "Parada ponosa" prvi takav skup posle gotovo deset godina. Ta agencija podsetila je da se radi o najvećim nemirima u centru Beograda, od jula 2008. godine, kada je uhapšen bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

"Vlasti Beograda strahuju da bi nasilje povodom održavanja "Parade ponosa" moglo da šteti imidžu Srbije, koja želi da pokaže međunarodnoj zajednici svoju demokratsku zrelost na putu ka integraciji u EU", ocenila je italijanska agencija Ansa.

AP je podsetio da su desničarske grupe, 2001. godine, rasturile slično okupljanje i da su izazvale i otkazivanje prošlogodišnje parade. 

Za desničarske grupe, objašnjava AP, skupovi za prava homoseksualaca "u suprotnosti su sa srpskim porodičnim i verskim vrednostima".

"Najveći broj demonstranata na ulicama Beograda danas su navijači, pripadnici neonacističkih grupa i drugih ekstremističkih organizacija", pišu agencije.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару