Intervju: Mirko Cvetković

Uspeli smo da stabilizujemo situaciju, i na kraju ove godine možemo da kažemo da su ublaženi efekti krize, rekao premijer Srbije Mirko Cvetković, gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u.

Gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je da su obećanja Vlade o situaciji u ovoj godini data u momentu kada je privredni rast bio visok, pa su i planovi bili drugačiji, ali "krajem 2008. imali smo tešku situaciju, dinar je devalvirao i teško smo ušli u 2009. godinu".

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

"Mi smo uspeli da stabilizujemo situaciju, i na kraju ove godine možemo da kažemo da smo uspeli i da ublažimo efekte krize. Puno je učinjeno, i sada se nalazimo u situaciji kada kriza iz Srbije izlazi", rekao je Cvetković.

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića šta Srbiju čeka u sledećoj godini, odnosno šta predviđa, Cvetković je rekao da "treba biti blagi optimista, da je pad proizvodnje zaustavljen, da bi bruto domaći proizvod trebalo da raste, ali ne naročito".

"Treba biti optimista, jer smo krenuli u blagi oporavak", kaže Cvetković.

O mogućnosti da 2010. bude godina vakuuma za Srbiju, godina u kojoj se može očekivati napredak, ali i pogoršanje, premijer kaže "da ćemo krajem sledeće godine doći na niži nivo bruto domaćeg proizvoda, i da će to biti teška godina".

"Ali ako smo na putu rasta, onda to moramo da iskoristimo. Imaćemo i puno razumevanja za najsiroomašnije", kaže premijer.

Na pitanje šta je za njega svetska ekonomska kriza, noćna mora, ili izgovor kako to opozicija navodi, premijer Srbije kaže da ona "nije izgovor, da je pre noćna mora".

"To pokazuju i neka međunarodna poređenja, jer je činjenica da je ceo svet zahvaćen krizom."

O tome koji bi potez Vlade iz tekuće godine zaboravio, Cvetković je rekao da je pre svega nezadovoljan potezima koji nisu povučeni, najpre ograničenim finansijskim resursima koji su do takve situacije i doveli.

Nema strukturalnog problema sa kursom

Što se tiče plata i penzija u sledećoj godini, premijer je rekao da će ostati na nominalnom nivou.

"Vlada je sa privrednicima u kontinuitetu održavala dijalog, kao i sa bankama, i razgovarali smo o tome šta treba da se uradi, tako da su pre tri dana na razgovore pozvani i predstavnici Narodne banke, i to je bio dobro organizovan sastanak", rekao je premijer Srbije.

Cvetković je dodao da ne postoji neki strukturalni problem kada je reč o kursu, "jer sa nedostatkom deviza nemamo problem, i ovu godinu čak i na tom planu završavamo uspešno".

"Očekujemo najmanje 250 miliona evra koji bi trebalo da uđu u zemlju", rekao je premijer, i naveo da u kratkom roku na naše tržište ulazi dosta novca.

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića kako je novousvojeni budžet razvojni, ako više od 60 odsto rashoda čine isplate zarada i transferi za penzije, Cvetković kaže da nije dobro tako karakterisati budžet, nego dati poruku šta on donosi.

"Donosi sigurnost penzionerima, zaposlenima, i donosi ulaganje u infrastrukturu", rekao je Cvetković.

O eventualnom povećanju PDV-a premijer kaže da je potpuna dezinformacija, a "Vlada je donela stratešku odluku da se porezi neće menjati.

"Jedna je stvar deficit, druga finansiranje, a mi smo našu poziciju prilično popravili, i sa finansiranjem budžetskog deficita nemamo problema", rekao je Cvetković.

Neosnovana argumentacija SVM

O tome da je Savez Vojvođanskih Mađara odbio da podrži budžet, i mogućem preispitivanju vladajuće koalicije, Cvetković kaže da je bio veoma iznenađen što nisu glasali za budžet, jer jedna je stvar ako postoji problem, a druga ako ne podržavate budžet, i dovodite u pitanje opstanak Vlade.

"Posebno je interesantna njihova argumentacija, i sa njima se mora ozbiljno razgovarati", naveo je premijer, i dodao da je ta argumentacija o protivustavnosti budžeta neosnovana.

O tome ko je od ministara najnezadovoljniji količinom novca iz budžeta, Cvetković kaže da "nije bilo većih pritužbi, da je budžet opširnije elaboriran i transparentniji".

Što se tiče prigovora da za srpsku privredu ima nade jedino ako Vlada konačno depolitizuje javna preduzeća, premijer je rekao da to posmatra u čvrstoj vezi sa njihovim restruktuiranjem.

"Sada je napravljen pomak, jer imate dve vrste javnih preduzeća, ona koja prave dobit, i ona koja prave gubitke. Moramo izvršiti restrukturiranje i jednih, i drugih", kaže premijer.

Privatizacija je deo depolitizacije, dodao je Cvetković, i naglasio da se i u mnogo razvijenijim državama po partijskoj liniji postavljaju ljudi u preduzećima.

Na pitanje kako Vlada namerava da prekine lanac dugovanja u kojem su najveći dužnici veliki trgovinski lanci, Cvetković kaže da je pitanje likvidnosti veoma važno za privredu, ali da je Srbija puno učinila po tom pitanju u ovoj godini.

"Ušli smo u krizu sa dugovima koji su nastali u vreme najvećeg poleta, a trebalo je da bude obrnuto", kaže premijer. Cvetković je rekao i da je u pumpanju likvidnosti u privredu dosta toga učinjeno.

"Mi smo imali nekoliko sastanaka sa trgovinskim lancima, i mogu reći da je situacija u momentu prvog sastanka bila tragična. Tada su prognoze bile da će privreda bankrotirati za dva meseca. Merama i razgovorom smo to opterećenje smanjili".

Kandidatura nije poklon

Premijer je rekao i da posao sa "Fijatom" jako važan, i da će se ispostaviti da će "80 odsto tog nekog automobila biti proizvedeno kod nas".

Što se tiče pregovora sa Rusima i Kinezima o kreditu premijer kaže da su razgovori sa Kinezima prilično odmakli, i da će najmanje za polovinu radova naše firme biti angažovane, pre svega što se tiče mosta kod Zemuna.

"Pregovori sa Rusima imaju dve komponente, deo koji se tiče budžeta, i deo koji se odnosi na projektne zajmove o kome se još uvek razgovara", kaže Cvetković.

Premijer ocenjuje i da predata kandidatura za ulazak u EU nije nikakav poklon, da se puno radilo na tome, i da je to prepoznato.

"Napravljen je korak koji ni jedne kalendarske godine, od kako je demokratskih vlada, nije bio tako krupan".

Cvetković je dodao da je i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma krupan korak, značajan za privrednike, i dodao da je Srbija u pravom trenutku predala kandidaturu.

"Mislim da u narednom periodu ne treba licitirati, nego nastaviti sa radom, jer kad god je neko posvećen nekom cilju, rezltati ne izostaju".

O tome da su mnoge zemlje, poput Mađarske, čekale dugo na članstvo u EU, premijer kaže da je najveći deo lopte u našem dvorištu. "Neću da licitiram sa terminima, ali sam entuzijasta".

Nema dvostrukih aršina

O nezadovoljstvu srpskih radnika, i sve češćim konfliktima u toj oblasti, Cvetković kaže da pre svega smatra da svako ima pravo na nezadovoljstvo, ali sve dok to ne ugrožava prava drugih.

"Mi ćemo pomoći gde god je to opravdano, i mislim da su i građani shvatili situaciju i razumeli da se objektivno čini sve da se pomogne, pa ne vidim strukturnog razloga za masovnije proteste".

Premijer kaže i da Vlada traži model koji bi doveo do pravne osnove za reagovanje, jer "imamo dve situacije zbog kojih radnici ne primaju plate. Jedna je da je novi vlasnik uložio sve, i na kraju preduzeće zbog loše pozicije na tržištu ne funkcioniše, i druga, kada se vlasnici ponašaju tako da sve dobro uzmu za sebe. U takvim situacijama mi moramo da nađemo rešenje".

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića o tome šta misli o prigovorima nekih analitičara da vlada radi u sistemu koji u značajnoj meri kreiraju tajkuni, i njihova moć, Cvetković kaže da je "od momenta izbora na funkciju premijera usvojio stav da svi moraju da se ponašaju prema propisima, da prema svima treba biti isti, i da ne treba dozvoliti moćne intervencije".

U tom kontekstu ne može se imati dvostruki aršin, i to je osnova tranzicije, kao promene sistema, i kao ukidanje privilegija.

O obračunu sa korupcijom, premijer kaže da Vlada jeste mogla da uradi više, ali treba imati u vidu da je mnogo i urađeno.

"Ova Vlada je zaplenila ogromne količine narkotika, i samo u zemlji oko tonu i po, tu se intenzivno radi, a doneli smo i propise i pokrenuli niz akcija". "Sledeća godina doneće još veći obračun sa korupcijom", kaže premijer.

Ravnoteža u Vladi postoji i funkcioniše

Što se tiče reforme pravosuđa, i reizbora sudija, Cvetković kaže da se Vlada držala neutralno, ali da je očekivao prigovore, jer je to jedna od najozbiljnijih reformi.

Takođe, dodao je i da je izveštaj državne revizorske komisije o radu ministarstava veoma važan, čak istorijski, jer je prvi.

"Nisam ni jednog trenutka rekao da su knjigovođe krive, ali gledajući statistički najviše su kršene uredba o budžetskom računovodstvu i zakon o budžetskom sistemu, koji su zapravo dve trećine svih kršenja.

"To je pogrešno protumačeno, jer ne mislim da su knjigovođe krive", kaže Cvetković.

Što se tiče jačine "međustranačkih odmeravanja" unutar Vlade, premijer kaže da ne bi davao ocenu njihoog percepiranja u javnosti, ali da u Vladi suštinskih problema nema, jer se "dok se do nje ne stigbe prođe čitav niz filtera, ne samo formalnih, poput odbora".

"Moja ocena je da ravnoteža postoji i da funkcioniše", rekao je Cvetković.

O rezultatima na osnovu činjenica, a ne predubeđenja

Na prigovore o nekoj vrsti simbiozi u vlasti, i tome da "nije uvek jasno razdvojeno ono što radi Vlada i ono što radi predsednik", premijer kaže da o rezultatima ne treba suditi na osnovu predubeđenja, nego činjenica".

"Previše pojavljivanja stvara tu osnovu za predubeđenja, u suštini, sa predsednikom Tadićem se uvek dogovaram o tim stvarima".

O tome da nije prisustvovao svečanom proglašenju Statuta Vojvodine, kao ni predsednik Boris Tadić premijer kaže da tome ne daje veliki politički značaj, osim da je Statut prihvaćen u Skupštini, da Vlada na tome i nije preterano radila, pa to što nije prisustvovao nije bila politička poruka.

Polovina građana priželjkuje nove izbore, a polovina ih ne želi, o tome ko će u toj situaciji dobiti svojevrsni novogodišnji poklon Cvetković kaže da ne vidi razlog za nove izbore.

"Ako se gleda politički onda mogu reći da se mogući izbori najviše isplate vladajućoj koaliciji, jer je najveći deo obećanja ostvarila i napravila pomak", kaže Cvetković. "To nije potrebno, imajući u vidu da Vlada ima podršku u Skupštini".

Premijer je zaključio da je "rekonstrukcija Vlade ipak drugo pitanje, jer zadire i u koalicione odnose".

"U Vladi ne postoje veći problemi, ali sigurno je da bi kao manja bila funkcionalnija", rekao je Cvetković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару