Razrešen general Ponoš

Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Zdravka Ponoša, saopštila je pres služba predsednika. Ponoš: Izvršiću naređenje.

General Ponoš razrešen je dužnosti dan nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je razmotrena situaciju u vezi sa nesuglasicama ministra odbrane Dragana Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša. 

"Sa danom razrešenja komandni lanac funkcioniše normalno i do postavljenja novog načelnika Generalštaba komandu nad Vojskom preuzima zamenik načelnika general potpukovnik Miloje Miletić", navodi se u saopštenju. 

Tadić je razrešenjem Ponoša, kako se navodi, iskoristio svoje ustavno ovlašćenje (član 112 stav 2 Ustava) po kom predsednik Srbije, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Svako snosi deo odgovornosti

"Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu", rekao je sinoć Tadić Radio-televiziji Srbije.

"Svako tu ima svoj deo odgovornosti, ali istovremeno je apsolutno nedopustivo da se krši vojna disciplina u ovako važnom sistemu kao što je sistem odbrane i da se pitanja koja se tiču budućnosti našeg sistema odbrane raspravljaju na jedan neadekvatan način u medijima", rekao je srpski predsednik.

Koncepcijske razlike

Koncepcijske razlike između generala Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca u prvi plan izbile su još pre dve sedmice kada se načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš i članovi kolegijuma Generalštaba nisu pojavili na tradicionalnom novogodišnjem prijemu.

Nezadovoljstvo stanjem u sistemu odbrane, Ponoš je zatim izneo u intervjuu "Politici", rekavši da su reforme vojske zaustavljene, ako i da budžet od 867 miliona evra nije dobro iskorišćen.

"Politika odbrane funkcioniše samo simbolično. Reklo bi se da ne postoji. Dovijamo se u okolnostima kada država nema strategiju nacionalne bezbednosti, ni strategiju odbrane. Za vreme mandata ministra Zorana Stankovića, postojao je plan zajedničke reorganizacije, a sada ni to", rekao je Ponoš.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je na redovnoj godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da dobro sarađuje sa generalima.

U emisiji "OKO" RTS-a rekao je da on samo potpisuje plan nabavki koji pravi Generalštab. "Ja potpisujem plan opremanja, a to pravi Generalštab i njihove stručne službe. Bilo bi isuviše nadmeno da ja kao ministar dođem i propišem recimo 70 hiljada pancira, ili satelit koji bismo morali da platimo 50 miliona dolara", rekao je Šutanovac.

O sukobu je raspravljao i Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost, koji je potom ztaražio od vlade informaciju o stanju bezbednosti u sistemu odbrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару