Intervju: Tomislav Nikolić, predsednik SNS

Nisam političar koji se neozbiljno bavi politikom, a od kada postoji SNS nisam promenio odnos ni prema Srbiji, ni prema vlasti ni opoziciji, rekao Nikolić gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u.

Gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić rekao je da od kada postoji SNS nije promenio odnos ni prema Srbiji, ni prema vlasti ni opoziciji.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

"Od kada je stranka nastala nisam u odnosu na vlast ništa promenio. Nisam ni prema Tadiću promenio odnos. Gledam da nađem vezu između Tadića predsednika DS i Tadića predsednika Srbije. Hoću da pomognem Tadiću predsedniku", rekao je Nikolić u intervjuu sa Nenadom Lj. Stefanovićem, Glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa RTS-a.

"Želim da se mi borimo politički. Mislim da propušta šansu da razgovara sa Srbijom, kao i premijer", rekao je lider naprednjaka.

Na pitanje glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića šta je planirao da kaže na Skupštini stranke na kojoj je u subotu trebalo obeležiti godišnjicu, a koja je otkazana, Nikolić je rekao da je trebalo da podnese izveštaj o tome šta je postignuto, da se izabere Odbor, Predsedništvo, usvoji Statut.

Odgovarajući na pitanje da li je u početku bio blagonakloniji prema vlastima, Nikolić je rekao da nema drugačije stavove.

"Od nastanka stranke, nikada, ni jednom izjavom nisam to radio. Želim da u Srbiji ne bude sukoba, osim oko toga ko će je bolje voditi. Za ovih godinu dana uprokos pokušajima, očigledno je da neko ne radi dobro", rekao je Nikolić.

SNS lider u opoziciji 

Na pitanje da li ga pogađa kada predsednik Tadić kaže da u naprednjacima vidi militantni radikalizam presvučen u novo odelo Nikolić kaže da "to više o njemu govori, a kada su istraživanja pokazala da smo se izjednačili tada je on počeo tako da govori".

"Umesto da traži šta ne valja u vlasti, on traži grešku u opoziciji. Takva vlast nikada nije opstajala", rekao je Nikolić.

Startna pozicija za novu vlast je bila idealna posle 5. oktobra, ali dosta toga nije urađeno. U sadašnjoj opoziciji SNS je lider, kaže Nikolić.

Govoreći o odnosu sa radikalima, Nikolić je rekao da je napadima na njega ta stranka pala za 5 do 6 procenata i upozorio da lako može da pripadne strankama koje ne mogu da pređu cenzus.

Na pitanje o mogućim izborima, Nikolić je rekao da su "izbori takmičenje, i da vlast ne može ništa da ne uradi, jer izbori teraju na to".

"Ne bismo pravili Vladu, nego njenu strategiju. I svima bi bilo jasno šta ćemo da radimo, ali ne mislim da je to u redu dok se ne dogovori šta će ta Vlada da radi, tako da Srbiji bude bolje".

Nikolić je rekao i da je SNS za mnogo toga zaslužna.

Građani spremni na promenu vlasti

"Računam na mudrost građana Srbije, a poznajem Srbe dobro, i znam da su spremni da promene vlast, jer im se ne sviđa šta radi Boris Tadić. Oni ne gledaju ko je lepši, nego šta je ko učinio".

"Ovo nije mirno vreme čak ni u Evropi, ova kriza je dovela do pada mnogih Vlada u EU. U ovo vreme građani ne mogu da podnesu jednu Vladu u četiri godine. Kada su iste ideje, a opozicija pretekne vlast, onda je problem u tome šta ko može da ostvari".

"Meni ne bi moglo da se desi da bude proglašena epidemija, a da nema vakcina. Takođe, ni ovolika privatizacija. Ne bih mogao da posmatram da se sve urušava. Ili da po školskim dvorištima narko dileri prodaju drogu", rekao je Nikolić.

Analizirajući posetu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, Nikolić je rekao da ona i nije bila toliko uspešna.

"Da je SNS bila na vlasti, Medvedeva bi ispred Skupštine dočekalo 100.000 ljudi, i Srbija bi pokazala šta oseća prema tom čoveku".

Nikolić kaže da nema vremena da neko napada EU i Rusiju, jer sa njima Srbija mora da sarađuje, i dodaje da se ne može ni bez Rusije, ni bez SAD.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije Nikolić je rekao da ministri iznose programe protivne odlukama Skupštine. "Skupština je donela rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a ministar Šutanovac kaže da Srbije treba da uđe u neku od organizacija".

Na pitanje da li je procena o tome da je u prednosti što nije na vlasti, Nikolić kaže da "nije tačno jer vlast koristi sve poluge moći, a opoziciji ostaje samo kritika".

O medijskoj prisutnosti SNS-a na RTS-u Nikolić kaže da je "za SNS rezervisana rubrika Šta radite, bre".

"Voleo bih da Srbija jednog dana dobije Javni servis, ali ono što je dobro na RTS-u to su serije koje vraćaju nadu građanima Srbije".

Nikolić je zamerio RTS-u zbog manje medijskog prostora u Drugom dnevniku, navodeći primer obeležavanja slave SNS-a i zato što nije bilo izveštaja sa Voždovca o predaji izborne liste.

Na to je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTs-a Nenad Lj. Stefanović odgovorio da "ova televizija nema praksu da beleži partijske slave, jer bi to ličilo na vreme komunizma".

Šešelju želim da se što pre vrati

Što se tiče odnosa sa Vojislavom Šešeljem, Nikolić je rekao da mu "želi da što pre dođe i da se odmah vrati.

"Mi više nismo politički saborci. Ne može nas ugroziti, ali DS može da ugrozi. Na ovom političkom tržištu svako je zanimljiv u meri u kojoj čini budućnost Srbije. Želim mu da se vrati deci i unucima", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li se sreo sa Stankom Subotićem Nikolić je rekao da "sa njim nikada nije razmenio ni jednu jedinu reč.

"Nema me u toj priči. Da me ima ne bih mogao da računam da ću pobediti".

Što se tiče izručenja Ratka Mladića, Nikolić kaže da će Rasim Ljajić, ako se ne izruči Mladić, možda oboriti Vladu Srbije, a da on nije osoba koja o tome može da govori.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару