Gojković: Važno je čuti koja je uloga Srbije u svetu

Predsednica Skupštine Maja Gojković otvorila je sedmu konferenciju "Ekonomist: Svet u 2017" u Narodnoj skupštini, na kojoj učestvuje premijer Aleksandar Vučić. Gojković je istakla da Srbija sigurno ne može presudno da utiče na odnose na globalnom planu, ali je važno da se čuje koja je uloga naše zemlje u složenim geopolitičkim uslovima u svetu.

Maja Gojković je navela da je važno da Srbija nastavi da radi iduće godine na stabilnosti, jer je to bitno za našu zemlju i region.

"Za Skupštinu je značajno da raspravlja o izazovima sa kojima se svet i Srbija suočavaju i nastaviće da se suočavaju iduće godine, i ona je pravo mesto da se otvoreno o tome razgovara", naglasila je Gojković, ističući da je neophodan zajednički evropski odgovor na sve izazove.

Gojković je istakla da je uverena da će Vlada Srbije nastaviti i u 2017. godini da vodi aktivnu, jasno profilisanu i osmišljenu spoljnu politiku, koja doprinosi boljem pozicioniranju Srbije na međnarodnom planu.

Na tom putu će, dodala je, imati kao i do sada podršku Skupštine Srbije, posebno imajući u vidu sve veći značaj parlamentarne diplomatije u međunarodnim odnosima.

Ukazala je da se Evropa i svet suočavaju sa velikim izazovima, poput terorizma, migrantske krize, ekonomskih izazova i porasta ekstremizma, a da je EU, kao stub političke i ekonomske stabilnosti uzdrmana i Bregzitom.

"Sve to govori da je savremenim problemima potreban ozbiljan i odgovoran pristup i zajednički odgovor svih nas, a Srbija je odlučna da da svoj doprinos u odbrani zajedničkih evropskih i civilizacijskih vrednosti", rekla je Gojković.

Predsednica parlamenta je podvukla i da je otvaranje svakog narednog poglavlja važna poruka građanima Srbije, ali i svim zemljama Zapadnog Balkana, da vrata EU nisu zatvorena, što znači za ekonomski i politički napredak celog regiona.

"U 2017. godini daćemo svoj doprinos nastavku procesa evrointegracija, kao jednog od naših spoljno-političkih prioriteta", rekla je Gojković.

Ponovila je da se Srbija zalaže za zajednički pristup sa partnerima u Evropi i svetu, u prevazilaženju problema "Sveta u 2017".

Vlasnik izdavačke kuće "Kolor Pres" grupe koja organizuje konferenciju Robert Čoban ukazao je da su, uoči 2016. mnogi pogrešili u brojnim procenama, posebno oko Bregzita, te je ta godina pokazala da se ne odvija sve baš po želji.

Moramo da sagledavamo bolje promene u svetu koje su veoma brze, poručio je Čoban.

U okviru konferencije biće održano više zanimljivih panela, a prvi se tiče migrantske krize - godina druga, gde će, kako je najavljeno, uvodno izlaganje dati Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Drugi panel se tiče EU intergracija - kakvi ćemo ući u Evropu i kakva će nas Evropa dočekati, a učesnici su mnogobrojni, od ambasadora Italije u Srbiji Đuzepea Manca, preko predstavnika iz nevladinog sektora do Aleksandre Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Na konferenciji će biti reči i o energetskoj budućnosti regiona u 2017, kao i o uticaju LGBT prava na razvoj turizma i strana ulaganja.

Skup će biti završen panelom o izazovima demetropolizacije Srbije "Beograd suzama (ne) veruje".

Konferenciju organizuje "Kolor Pres Grupa", izdavač britanskog magazina "The Economist" za Srbiju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару