Читај ми!

Dačić: Kraj teškog početka

Srbija je dobila datum zbog unutrašnjih reformi, ali pre svega zbog napretka u dijalogu sa Prištinom, rekao premijer Ivica Dačić, dodajući da je ovo kraj teškog početka. Vanredni izbori nisu tema, navodi Dačić. Bezbednost predsednika Srbije prioritet, ističe premijer i dodaje da su pretnje upućivane i njemu i Aleksandru Vučiću.

Premijer Ivica Dačić kaže da je Srbija je dobila datum za početak pregovora sa EU zbog unutrašnjih reformi, ali pre svega zbog napretka u dijalogu sa Prištinom.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik

"To je ključni politički kriterijum i tako će biti i na dalje. Hodali smo po žici - između potrebe da Srbija ide dalje i da zaštitimo nacionalni državni interes", rekao je Dačić, gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

"Ovo je jedini put kojim možemo da idemo. Mi smo svih ovih decenija i godina udarali glavom o zid, sada smo prvi put uradili nešto u našu korist, prihvatili smo dijalog sa stranom sa kojom smo ratovali", rekao je Dačić i dodao da je ovo kraj teškog početka.

Premijer je ocenio da se napredak u dijalogu sa Prištinom više ceni preko granice nego u zemlji, jer je on "uneo neku vrstu stabilnosti u čitav region". "Doprinos miru i stabilnost ćemo videti tek u narednom periodu", zaključio je Dačić.

Dačić je dodao da su za Vladu Srbije važna pitanja normalizacije života na Kosmetu, statusna neutralnost, kao i učešće Srba u političkom životu južne pokrajine.

Premijer Dačić je izjavio da datum nove runde razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem nije utvrđen, ali da on očekuje da to bude 17. januara, uoči međuvladine konferencije sa EU 21. januara, "kao još jedna vrsta pritiska".

Premijer je, međutim, ukazao da se, kada je reč o pregovorima, ne može se očekivati da bude stavljena tačka, već da sve što se dešava oko Evrope, Kosova ima tri tačke.

"Jedino smo mi uradili nešto konkretno, Evropa je sada tu, ali i dalje će ključni politički kriterijum biti dijalog sa Prištinom i pritisci na nas će se nastaviti", uveren je Dačić.

Govoreći o formiranju Zajedice srpskih opština, Dačić je rekao da će to biti jedini legalni i legitimni politički organ i da on treba da bude u zaštiti srpskih interesa.

Prema njegovim rečima, pozicija srpskog naroda bila bi mnogo bolja da smo pre deset godina počeli da pravimo srpske entitete.

Vanredni izbori nisu tema

Dačić je rekao da vanredni parlamentarni izbori nisu na dnevnom redu i istakao da vladajuća koalicija napravljena silom, već na osnovu rezultata izbora.

"Govorili smo da je Vlada formirana zbog rezulata. Sada, kada je postignut jedan od najvećih u poslednjih nekoliko decenija, sigurno je da izbori nisu tema", objasnio je Dačić.

Dačić se zahvalio prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na rezultatima koji su ostvareni i dodao da "jedni drugima nemaju šta da zamere".

"Ako bi neko sada išao na izbore, ne bi mogao da ide na izbore sa tezom da je Vlada loša", rekao je Dačić i ocenio da je raspisivanje izbora moguće ukoliko dođe do političke nestabilnosti ili do sukoba u funkcionisanju vladajućih stranaka, što sada nije slučaj.

Dačić kaže da su njemu i prvom potrededniku Vlade Aleksandru Vučić upućivane pretnje, jer ima onih kojima ne odgovara da se nađu na optuženičkoj klupi ili smatraju da će im promena vlasti nešto doneti.

Prema njegovim rečima, bezbednost predsednika Srbije je prioritet. "I Vučić i ja smo rekli da se mora istražiti do kraja (prisluškivanje predsednika Srbije)", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da "država politički gura borbu protiv kriminala i korupcije i politički nikoga ne brani", dodajući da instistra da Srbija u tome ostvari dobre rezultate.

"Neformalno pomenuto uvođenje viza"

Premijer Dačić je rekao da još nema zvaničnih zahteva da se suspenduje vizna liberalizacija sa Srbijom, ali da u je u neformalnim krugovima pomenuto da postoji mogućnost da neke zemlje upute i takav zahtev.

Dačić je rekao da će u narednom periodu prioritet biti rešavanja problema velikog broja građana Srbije koji traže azil u Zapadnoj Evropi i da će o tome biti razgovarano sa Berlinom.

"Mi smo do sada, pored naših tradicionalnih prijatelja, imali veliku podršku i Francuske, Engleske... Nama je sada prioritet da radimo sa Berlinom i nadam se da Nemačka neće pokrenuti suspenziju viznog režima", objasnio je Dačić.

Dačić je rekao da je u novembru iz Srbije bilo 1.700 zahteva za azil i da je, uglavnom, reč o Romima i Albancima iz Srbije, ali da vlasti imaju veliki problem da suzbiju tu pojavu zbog eventualnih optužbi za kršenje ljudskih prava.

Dačić je objasnio da tim ljudima nije moguće zabraniti da poseduju pasoš, jer bi im tako zaista bila prekršena ljudska prava, a ne može im biti zabranjen ni izlazak iz zemlje jer ne postoje spiskovi ljudi koji su već tražili azil na zapadu.

Govoreći o protivljenju pojedinih zemalja procesu proširenja EU, Dačić je rekao da je to očekivano jer u Uniji postoji 28 zemalja koje imaju različita viđenja tog procesa.

Prema njegovoj oceni, pre svega Nemačka i Velika Britanija protive se proširenju u narednih deset godina zbog stava javnog mnjenja i svesti da će Srbija, zbog svoje nerazvijenosti, mnogo više dobijati od EU nego što će doprinositi tom savezu država.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару