Braća po rubljama

Dolazak ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua u našu zemlju je značajan za Srbiju, ocenjuju gosti emisije "Oko". Istakli su da poseta Šojgua korak ka početku izgradnje "Južnog toka", ali i da predstavlja podsticaj vojnoj saradnji i nabavci vojnih aviona iz Rusije.

Gosti emisije "Oko" smatraju da je poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji veoma značajna za našu zemlju.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Vojnopolitički analitičar Politike Miroslav Lazanski istakao je da je Šojgu čovek od poverenja predsednika Vladimira Putina i da je u tom smislu ta poseta veoma važna za Srbiju.

"Mi možemo da budemo sigurni da je sve što Šojgu kaže, stav Putina", smatra Lazanski.

Podsetio je da su se vojni odnosi Rusije i Srbije pogoršali u proteklih 12 godina i da je sporazum koji je potpisan sa Rusijom veoma važan u popravljanju tih odnosa.

Kako je rekao, ova poseta će ubrzati proceduru nabavke vojnih aviona.

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je poseta Šojgua u vezi sa izgradnjom "Južnog toka" i da možemo uskoro očekivati i Putinovu posetu.

Istakao je da bi atlanske integracije Srbije bile šamar Rusiji i da bi to pogoršalo odnose dve zemlje. Anđelković tvrdi da su sada odnosi Srbije i Rusije daleko bolji nego što su bili ranije.

Kako kaže, Srbija i Rusija imaju istorisjki malo dublje odnose od samo ekonomskih. Sa tim se saglasio i Lazanski, koji kaže da se to ogleda i u pogledu vojne saradnje.

Ekonomista iz Instituta za evropske studije Goran Nikolić, smatra da je Šojguova poseta vojne prirode i da ima veze sa prodajom aviona.

Objasnio je da Srbija ekonomski bolje sarađuje sa Rusijom i da je poslednjih godina povećala izvoz u tu zemlju.

"Globalna politika Rusije je komercijalna i merkantelistička, ali su oni prema Srbiji mnogo blakonakloni", kaže Nikolić i podseća da se to ogleda u povoljnim kreditima koje Rusija daje Srbiji.

Nikolić smatra metalska industrija je jedina oblast gde Srbija nema šansu što se tiče ekonomskih odnosa sa Rusijom.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару