Читај ми!

Bačević: Rekonstrukcija Vlade samo ako mora

Nije bilo reči o mojoj smeni, rekao ministar Milan Bačević gostujući u emisiji Oko. Nisam protiv rekonstrukcije ako neko iznese argumente i dokaže i meni i javnosti da će biti bolje, poručuje Bačević. Smatra da je plovni kanal kroz Moravu najznačajniji nacionalni projekat koji je trebalo ranije započeti i da istraživanja nikla ne mogu da budu štetna.

Priče o mojoj smeni samo su medijske spekulacije, rekao je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević gostujući u emisji Oko. Navodi da se svakodnevno susreće i sa premijerom i sa zamenikom premijera, odnosno predsednikom Srpske napredne stranke i da od njih nije čuo zamerke na svoj rad, kao ni od predsednika Republike.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 

"Sve što je vezano za moje ime je u sferi medijskih spekulacija, nisam imao priliku da čujem nijednu rečenicu nezadovoljstva", kaže Bačević.

Navodi da je u razgovorima sa ministrima Petkovićem, Mrkićem, Kneževićem i drugim, čija se imena spominju u kontekstu priče o rekonstrukciji, stekao utisak da ni njima nije rečeno da postoji nezadovoljstvo njihovim radom.

Bačević čak smatra da ministri zaslužuju pohvale za svoj rad i da je ova Vlada za pola godine "uradila više nego prethodna za ceo mandat". Čak navodi da je prepolovljen deficit, smanjeno zaduživanje i da je trenutno stanje bolje "nego što smo mogli i da pretpostavimo".

"Nisam protiv rekonstrukcije ako neko iznese argumente valjane i dokaže i meni i javnosti da će biti bolje, ali rekonstrukcija radi rekonstrukcije ne predstavlja ništa i ako neće biti bolje stanje od postojećeg, onda sam protiv", kaže Bačević.

Kanal - najvažniji nacionalni projekat

Odgovarajući na pitanje o izgradnji kanala od Dunava do Egejskog mora, Bačević kaže da su kritike koje se pojavljuju u javnosti neosnovane.

Ne postoje ekološki problemi, a tehničke i finansijske je moguće rešiti, tvrdi Bačević.

"Nisam ja požurio nego država Srbija i sve prethodne Jugoslavije su mnogo zakasnile, jer da smo to ranije radili mogli smo pod povoljnijim uslovima nego danas da to uradimo", kaže Bačević.

Tvrdi da država Srbija ne može da ima veći i značajniji projekat, jer se ne tiče samo Morave nego i ukupne privrede.

"Nikada nisam reko da će se to uraditi 100 odsto, ja sam obećao da ću uraditi prostorni plan za tok i plovidbu kroz Srbiju do Makednonije, a sve ostalo će raditi neko drugi u saradnji sa mnom i sa Vladom, jer je Vlada dala saglasnost", kaže Bačević.

Najavljuje da u ponedeljak dolaze predstavnici kineske kompanije sa kojom je potpisan  protokol, a koji će u saradnji sa članovima srpske radne grupe napraviti plan.

"Vlada neće platiti studiju izvodljivosti nego neko drugi ko je, radeći takav projekat na Jang-ceu primetio da se tako nešto može uraditi i na Moravi", kaže Bačević, navodeći da nije zadužio državu ni za jedan cent.

Posle kanala, najvažniji projekat za Srbiju po mišljenju ministra prirodnih resursa i rudarstva je Južni tok, za koji se sada, kaže, prave planovi "kako da se gradi južni krak Južnog toka koji će ići isti pravcem kao i kanal, do Makedonije, a drugim krakom ka Kosovu i Metohiji".

Istraživanja nikla nisu štetna

Bačević tvrdi da se "neko dirigovano obrušio" na njega, jer on nije potpisao nijedno rešenje za eksploataciju nikla.

Napominje da oko 30% teritorije Srbije nije geološki istraženo i da je istraživanje bezbedno. Ministar kaže da je u mestima u kojima postoji otpor i ranije bilo istraživanja ruda.

"Posle Drugog svetskog rata bivša Jugoslavija je u istraživanja nikla uložila više od dve milijarde dolara i to nikom nije smetalo, ali to danas smeta interesnim grupama koje bi to da sačuvaju za sebe za neko drugo vreme", kaže Bačević, navodeći da je spreman za raspravu sa protivnicima istraživanja, koje naziva "stručnjacima opšte prakse".

Ministar je demantovao i medijske napise da je pre desetak dana u Sjedinjenim Državama rudnike na Kosmetu ponudio Amerikancima.

"Potpisao sam sprazum o saradnji Ilinoisa sa Srbijom i sporazum sa najvećim konzorcijumom", kaže ministar navodeći da postoji interes SAD za učešće u južnom kraku Južnog toka, za kanal Dunav-Egejsko more i istraživanje raznih sirovina u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару