Читај ми!

Drašković: Prekretnica u Briselu

Briselski dijalog je u opasnosti, jer se u Beogradu opet razmahala stara patriotska retorika, staro povlačenje crvenih linija i udaranje glavom u zid, kaže predsednik SPO-a Vuk Drašković, dodajući da Aleksandar Vučić "može i mora da spreči krah briselskog dijaloga".

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, da nije optimista da će sutra u Briselu doći do dogovora Beograda i Prištine.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 

"Očigledno je da je briselski dijalog u opasnosti. Na pola koraka od sporazuma, u Beogradu se opet razmahala stara patriotska retorika, staro povlačenje crvenih linija i udaranje glavom u zid, što može da izazove opasne posledice po Srbiju i po Srbe na Kosovu", rekao je Drašković.

"Sve ono što je izvan realnosti, što govori da ne smemo popustiti ni malo, ni u čemu, sve ono što poziva narod da brani nešto što je izgubljeno i overeno kapitulacijom, sve ono što poziva na sukob sa Evropom i Zapadom – to je ta retorika", smatra Drašković.

Predsednik SPO-a naglašava da, ukoliko ovaj dijalog propadne, novog neće biti, a za prekid dijaloga biće optužena Srbija.

"Ne samo da ćemo izgubiti datum za početak pregovora sa EU, nego će biti presečeno i strateško kretanje države ka Evropi i Zapadu, ništa više neće obavezivati vlasti na Kosovu da poštuju Ahtisarijev dokument o lokalnim samoupravama na KiM", navodi Vuk Drašković.

Lider SPO-a smatra da je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić "taj koji može i mora da spreči krah briselskog dijaloga i ne dozvoli ovako crni scenario i po Srbiju i po Srbe na Kosovu".

"On je jedini preostali politički autoritet i on na svoja leđa mora da preuzme to pitanje", rekao je Drašković, navodeći da je podržavao premijera Ivicu Dačića kada je iskreno govorio o Kosovu, odnosno kada je pričao "lažemo vas već 13 godina da je Kosovo naše".

"Taj Dačić je preko noći promenio ploču i sada priča neke druge stvari. Sada kaže da zajednica srpskih opština mora dobiti zakonodavnu, izvršnu, sudsku i policijsku vlast – to su atributi države", navodi Drašković.

Vuk Drašković ističe da je Kosovo već sada država "priznavali mi da ono kao država postoji ili ne".

"Realnost kaže da je Kosovo već sada država, presudom MSP-a prečeno je da proglašenje nezavisnosti nije protivno ni povelji UN ni međunarodnom pravu, ni Rezoluciji 1244. Kosovo priznaju 22 od 27 članica EU i veća polovina članica UN", kaže Drašković.

"To su činjenice koje ne možemo promeniti, niti budući razvoj situacije kada će Kosovo dobiti status posmatrača u Generalnoj skupštini UN, na isti način kao što je to nedavno stekla i Palestina", naveo je lider SPO-a.

"Više od plana Z-4"

Vuk Drašković smatra da je ono što se sada Srbiji nudi u dijalogu, više od plana Z-4 za krajiške Srbe.

Na pitanje da li ima prostora da Priština popusti, Drašković kaže da će u završnici dijaloga Priština morati da napraviti iskorake, ali ka nečemu što je plan "Ahtisari plus".

"Ahtisari plus bi mogao biti dopunjen time da u svim srpskim opštinama postoje prvostepeni sudovi, a da možda Severna Mitrovica dobije drugosteopeni sud", navodi Drašković.

"Bio sam ministar spoljnih poslova kada su Nemačka i Amerika prilično grubo zavrtale ruke Prištini i pritiskale je da prihvati Ahtisarijev plan i podeli unutrašnji suverenitet između Srba i Albanaca na Kosovu", kaže Drašković.

Ističe da opštine na Kosovu imaju stepen autonomije kakav mogu da sanjaju opštine u Srbiji.

"Predviđena je zajednica srpskih opština koja garantuje interesno međusobno povezivanje svih srpskih opština, kao i njihovo povezivanje sa državom Srbijom, a Srbiji je dozvoljeno da finansijski može da pomaže srpskom narodu, pod uslovom da je ta pomoć transparetna i da se prijavljuje Prištini", rekao je Drašković.

Lider SPO-a dodaje da je tim planom Kosovo bilo prisiljeno da se odrekne nacionalno albanske zastave i da po Ahtisarijevom dokumentu nema zvanične religije, srpski i ćirilica su zvanični jezici na celoj teritoriji Kosova, a "Kosovu je zabranjeno i da sanja o bilo kakvom ujedinjenju sa Albanijom".

Prvi čovek SPO-a ističe da je suština spora u tome što lideri četiri opštine sa severa Kosova javno govore da ne prihvataju ništa po kosovskim zakonima, "hoće da sve dobiju po zakonima Srbije, a to je nemoguće i to Kosovo neće prihvatiti".

Drašković kaže da u našem Ustavu piše da je Kosovo pod suverenom vlašću Srbije, a "pravna norma koja se ne može izvršiti ne obavezuje". "Ona se može izvršiti jedino tako što ćemo odmah stupiti u rat, i jedinom silom možemo povratiti Kosovo, ako dobijemo rat", navodi Drašković.

Predsedik SPO-a smatra da su briselski pregovori prilika da se iz Ahtisarijevog plana izvuče još ponešto, dodajući da se tim dokumentom deo suvereniteta koji je oduzet Srbiji sada vraća srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Број коментара 56

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару