Читај ми!

Ključanje u parlamentu

Sednica Skupštine u četvrtak prilika da se na sve dezinformacije o mleku stavi tačka, smatraju poslanici SNS-a i SPS-a Zoran Babić i Branko Ružić. Posle afere ostala slika države koja u kriznoj situaciji ne može da odgovori da li je mleko zdravo ili nije, rekao u emisiji "Oko" poslanik liberala Bojan Đurić. Vraćanje dozvoljene granice aflatoksina u mleku možda na sledećoj sednici Vlade, najavljuje Babić.

Na zahtev poslanika Liberalno-demokratske partije za četvrtak je zakazana sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o aferi "mleko". Gosti emisije Oko smatraju da ta sednica treba građanima da pruži jasne odgovore na sva pitanja, ali ističu da je loše što je tema skliznula na polje politike.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Poslanik LDP-a Bojan Đurić kaže da je dve nedelje posle afere ostala slika Srbije koja u kriznoj situaciji ne može da da jednostavan odgovor - da li je mleko zdravo ili ne.

"Od prvog dana smo tražili da raspravljamo u parlamentu, o bezbednosti hrane, da vidimo gde postoje neusklađenosti, a priča o mleku je završila krahom institucija", navodi Đurić i dodaje da je skandalozan način da se promeni pravilnik o nivou aflatoksina u mleku.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić uveren je da će građani u četvrtak dobiti odgovore na sva pitanja, ali naglašava da je loše što je tema skliznula na polje politike.

"Svi referentni stručnjaci jasno su rekli da nema mesta panici, kada su ishrana i zdravlje u pitanju - pijemo zdravo mleko", tvrdi Ružić.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne Stranke Zoran Babić kaže da je četvrtak prilika da se na sve dezinformacije i uzbinjivanje javnosti stavi tačka.

"Ovo je tema kojom ne treba da se bave političari. Do pre dve nedelje nisam ni znao šta je aflatoksin. Konsultovali smo stručnjake i sa VMA, iz instituta Batut, virusologe i dobili ubeđenje da je mleko bezbedno za ljudsku upotrebu", kaže Babić.

Babić kaže da je pomeranje granice aflatoksina sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu privremena mera "koja će možda već na sledećoj sednici Vlade biti vraćena".

"Loše je što je sve skliznulo na polje politike, neki ljudi iz Ministarstva su cenu platili smenama. Ne kažem da će se staviti tačka, ali sistem odgovornosti mora da postoji, i za činjenje i nečinjenje mora da se odgovara", navodi Babić.

Branko Ružić ističe da je u Evropskoj uniji 2006. godine pomerena granica sa 0,5 na 0,05 mikrograma po kilogramu, jer su tada bili vođeni ekonomskim interesima, štiteći se od uvoza iz Latinske Amerike.

"Pravilnik kod nas je privremen iz identičnih razloga", navodi Ružić, ističući da bi u suprotnom privreda bila u minusu od oko 15 miliona evra. U međuvremenu se, kaže Ružić, ubacuju apsorbenti i oni mogu da reše problem za sedam do četrnaest dana.

Bojan Đurić smatra da je promena pravilnika nanela mnogo veću štetu nego što je donela korist.

"Poverenje i kredibilitet su ključni, a ovakvim ponašanjem taj element je narušen. Ne možemo da izvozimo u EU, ali to znači da u Srbiji može da se prodaje ono koje ima 0,5 mikrograma po kilogramu poreklom iz EU, a uvoz takvog mleka bi dodatno ugrozio domaću mlekarsku industriju", navodi Đurić.

Govoreći o usklađenosti sa evropskim standardima, Zoran Babić kaže da je SNS više uradio nego sve prethodne vlade na evropskom putu.

"Najveća odgovornost je na onima koji su ispolitizovali celu priču, sad kad se velika stranka ljulja, treba to zamaskirati nekim aferama koje nisu u vezi sa njom", smatra Babić i dodaje da se u Srbiji ne veruje onima koji proizvode afere, već stručnoj javnosti.

Branko Ružić ističe da niko iz cele afere nije izvukao političku korist, pa ni Demokratska stranka.

Mleko i rekonstrukcija  

Odgovarajući na pitanje da li je afera mleko pogurala rekonstrukciju Vlade, Ružić i Babić kažu da su takve ideje postojale mnogo ranije.

"Mi u SPS-u nemamo nikakav problem sa rekonstrukcijom, ako će to unaprediti realizaciju vitalnih ciljeva Vlade, mada, za sada, oni nisu ugroženi. Šta će personalna promena u segmentu kosovskih pregovora doneti novo - mislim da neće ništa", kaže Ružić.

Branko Ružić ističe da, ukoliko se krene sa rekonstrukcijom, to treba uraditi što pre, da se ne licitira sa imenima, i naglašava da nije ista važnost, na primer, Ministarstva kulture ili inostranih poslova.

Zoran Babić kaže da Vlada trči trku koja je teška, naporna i duga. "Želimo reforme, da pojačamo institucije, da se izborimo sa kriminalom, želimo datum za početak, ali ne možemo to sve da posmatramo tek kad dođu naredni izbori. Potrebna su nam prolazna vremena, ništa loše ne vidim da se to ispita na organima stranke", navodi Babić.

Đurić ističa da nije ispunjena ključna odrednica u ekspozeu Dačića je ekonomska i socijalna situacija, a ona je mnogo gora nego u trenutku izbora.

Govoreći o pregovorima u Briselu, Đurićeva očekivanja su pesimistična. "I sa dobijanjem datuma Srbija ne može da bude zemlja koja uspešno otvara poglavlja, a jedno je, na primer, bezbednost hrane. Ono što se danas dešava u Briselu je nepoverenje - da li državni vrh ima jedinstven pogled na situaciji oko Kosova", navodi Đurić.

Zoran Babić kaže da je nasuprot tome pesimista, da je Srbija odgovorno pristupila pregovorima sa EU, iako, kako ističe, neće sve odgovarati celokupnoj javnosti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару