Читај ми!

Rešenje za Kosmet do kraja mandata

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će kosovska, ako čekamo, protekom vremena biti rešena na našu štetu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, gostujući u emisji Upitnik, da će Srbija izgubiti Kosovo ukoliko ne zaustavi propadanje svoje pozicije u pregovaračkom procesu. Dačić je poručio da platforma za pregovore o Kosovu mora da bude fleksibilna i da odgovora trenutku u kome se Srbija nalazi.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik 

"Mi možemo da govorimo 'Kosovo je srce Srbije'. Po Ustavu, Kosovo je deo Srbije, ali ono više neće biti deo Srbije, ako mi ne shvatamo da moramo da zaustavimo propadanje pozicije Srbije u pregovaračkom procesu oko Kosova, kao što moramo da zaustavimo pad ekonomije", rekao je Dačić.

Dačić kaže da je sastanak sa Hašimom Tačijem promenio poziciju države jer je Srbija postala deo pregovaračkog procesa, i tako omogućila njenim prijateljima da joj pomažu, jer izolovana neće imati podršku prijatelja kakav je Rusija. On je podsetio da je Rusija devedesetih godina često bila uzdržana oko pitanja koje su bila povezana sa nama baš zbog izolovanosti Srbije.

Kako je naveo, "posledica" njegovog susreta sa kosovskim premijerom jeste i to da je Beograd posle mnogo meseci dobio i pozitivne komentare.

"Iz godine u godinu, gubeći vreme, Srbija polako gubi Kosovo. Možemo da se ponašamo kao Grčka i kažemo da je Konstantinopolj Grčka prestonica, ali on to više nije, a Grci to govore već 100 godina", rekao je Dačić.

Premijer je, takođe, rekao i da ne vidi da je problem to što se sastao sa Hašimom Tačijem jer je on bio u albanskoj delegaciji u Rambujeu 1999. godine kada se sastajao sa tadašnjim predsednikom Srbije, ali i Beču 2006. godine kada su pregovore vodili Tadić i Koštunica. Dačić je rekao da ne zamera Tadiću što se rukovao sa Tačijem, već je pitao šta je bila suština tog gesta. "Lako je nešto raditi kada nemate odgovornost i kada odete u opoziciju", rekao je premijer.

Dačić je je ponovio i da je Hašimu Tačiju rekao da je, bez obzira na to šta on misli, oko Kosova sve rešeno, da treba postići istorijski dogovor i da "svi treba da se zamislimo šta je ono što stavlja tačku na sukobe".

On je ocenio da bi Srbija imala priliku da "nešto i realizuje po pitanju Kosova" kao i da se pre 10 godina razgovaralo o temama koje je on pokretao.

"Šta Srbija, zapravo, može da uradi? Može da povede rat za odbranu Kosova. Ali što nisu poveli rat oni koji su bili na vlasti kada je proglašena nezavisnost Kosova? Očigledno da to nije dobra opcija", rekao je Dačić.

"Nije problem što Albanci ne žele da žive sa Srbima. Problem je što su proglasili nezavisnost bez dogovora sa tom državom Srbijom i što je deo međunarodne zajednice to prihvatio. Postoje istorijske krize koje se vremenom rešavaju, ali će se kosovska, ako čekamo, rešiti vremenom na našu štetu", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je rekao da Srbija mora da pronađe rešenje, jer je pitanje Kosova problem u svim segmentima. Ako problem Kosova ne rešimo do kraja mandata ove Vlade, Kosmet će biti postati stvarno nezavisan, rekao je Dačić i dodao da zato neće taj problem da ostavlja budućim generacijama.

Relaksiranje odnosa sa Prištinom  

"U međunarodnoj zajednici svi jedva čekaju da se reši problem Kosova, i oni koji su ga priznali i oni koji nisu. I zato Srbija mora da pokaže dobru volju za pregovore", istakao je Dačić.

On je ponovio da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla u Briselu da Srbiju neće terati na nešto na šta ne želi da pristane.

Premijer Srbije u Beogradu očekuje zvanice iz Brisela, Londona i Vašingtona. Novi razvoj događaja, kaže, otvara prostor za diplomatsku akciju.

"Ja mislim da je britanski ministar spoljnih poslova ranije najavio ovu posetu i ona je dokaz napretka u našem odnosu. Ja sam imao sastanak sa njim za vreme Olimpijade. Hilari Klinton je najavljivala posetu početkom oktobra, ali je otkazana. Pošto postoje najave da Eštonova dođe u Beograd očigledno je da ovaj razvoj događaja stvara mogućnost za diplomatsku akciju", rekao je Dačić.

On je naglasio da u predstojećim pregovorima o Kosovu pitanje statusa pokrajine neće biti glavna tema. "Nisam siguran da će tema statusa biti glavna tema, već relaksiranje odnosa i vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine", rekao je Dačić.

"U Vladi postoji jedinstven pristup, a to je da želimo nastavak dijaloga i primenu sporazuma koji su dogovoreni. Treba imati praktičan pristup, odnosno kako doći do pregovora za ulazak u EU i do samog članstva, a istovremeno ne priznati nezavisnost Kosova. U tome se ogleda umešnost političara", rekao je Dačić.

Otvaranje novih predmeta o korupciji

Premijer je najavio da će već od sutra biti nastavljene akcije u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da će biti obelodanjeni novi predmeti, ali i dodatna saznanja o jednom već postojećem.

Dačić je, u emisiji Upitnik, rekao da u slučajevima sumnji na korupciju ima dosta predmeta i istraga koje će biti pokrenute narednih nedelja i meseci.

"Ali, ne bih zapostavio ni borbu protiv organizovanog kriminala", naglasio je Dačić.

On je najavio da će javnost u Srbiji uskoro biti obaveštena o značajnim uspesima u borbi protiv šverca droge, postignutim u saradnji sa stranim bezbednosnim agencijama koje se time bave.

Dačić je svoju saradnju sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji je na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, okarakterisao kao dobru, iako je reč o dve ličnosti različitih karaktera.

"Ja sam otvoreniji, narodskiji tip... On nije tako smiren kao ja, ali nismo do sada imali nijednu svađu", objasnio je Dačić.

Premijer Srbije ponovio je da je postignuto jedinstvo organa koji se bave tom borbom i da neće biti zaštićenih, dodajući da treba biti oprezan kako se istraga ne bi pretvorila u političku hajku.

"Sada svi kažu da su to političke hajke. Kakve političke hajke? U slučaju (Olivera) Dulića predmet je otvoren u martu kada smo bili na vlasti sa DS-om. Tada je Biro (za koordinaciju službi bezbednosti) vodio čovek iz DS-a, iz najbližeg okruženja Borisa Tadića", rekao je Dačić i upitao na koji način je ova istraga osveta novog režima.

Govoreći o prvih 100 dana nove Vlade, Dačić je rekao da o njoj treba da sudi narod, ali je i istakao da će se efekti njenog rada osetiti tek u narednom periodu.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару