Nema nesuglasica u Vladi

Vlada Srbije dobro funkcioniše, dogovara se i koordinira po svim pitanjima, tvrdi premijer Ivica Dačić. Građani Srbije imaju velika očekivanja koja je Vlada počela da ispunjava konkretnim merama a ne propagandom, ocenio je Dačić, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u.

Ogromna "rupa" u budžetu, problem nastavka dijaloga sa Prištinom i početak pregovora sa Evropskom unijom - sve su to pitanja sa kojima je tokom prva dva meseca svog mandata morao da se suoči kabinet Ivice Dačića. Ipak, pitanje koje mu je najviše postavljano danas i prethodnih dana jeste "Da li će biti Parade ponosa?".

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko"

Odluka još nije doneta ali bezbednosne procene ukazuju da je moguće očekivati da će održavanje Parade ponosa biti zabranjeno, rekao je gostujući u Oku Ivica Dačić.

"Ovde je problem što Parada ponosa izaziva različite reakcije kod građana. Sa jedne strane, postoji uvreženo mišljenje da je to nešto što nije potrebno našoj zemlji, a sa druge strane i kod organizatora postoji potreba da to proglase nekom svojom pobedom. I onda imamo zaoštravanje situacije i sa jedne i sa druge strane", naveo je Dačić.

"Pored svih problema koje sad imamo vezano za takozvanu Paradu ponosa, mi sad imamo i izložbu u okviru te manifestacije koja traje nekoliko dana, gde se Isus Hrist prikazuje u svetlu koje, da je negde na drugoj strani sveta to prikazano, da je u pitanju prorok Muhamed, verovatno bismo imali demonstracije, lomili ambasade. Da li je to neophodno da se Isus Hrist stavlja u kontekst homoseksualizma i gej populacije?", upitao je Dačić.

Za državu je neprihvatljiva i reakcija protivnika održavanja Parade ponosa, jer niko ne može odlučivati van državnih organa šta će se održavati ili ne, rekao je Dačić i ponovio da odluka o tome nije odluka o kršenju ljudskih prava, već o bezbednosti.

Dačić postavlja pitanje zbog čega se insistira na održavanju Parade ponosa u Beogradu, ali ne i u nekim gradovima regiona, koji su bliži međunarodnoj zajednici. Tvrdi da je simptomatično da se to uvek dešava neposredno pre zaključivanja izveštaja o napretku Srbije ka Evropskoj uniji.

"Ako neko smatra da je to ulaznica ka EU nemam ništa protiv, ali znate koliko će nam za to biti potrebno vremena? Ako će to biti ulaznica za EU, sutra ćemo sve organizovati, po cenu da dođe i do velikih sukoba u gradu. Ali, ako je to cena za nešto što će biti za deset godina, pa nemojte, nije valjda da Srbija danas ima Paradu ponosa kao najveći problem", ocenio je premijer i ministar policije.

Vlada dobro funkcioniše

Poredeći ovu sa prethodnom Vladom Srbije, Dačić navodi da u novom sastavu vladaju drugačiji odnosi u kojima se predsednik Republike ne meša u rad vlade i svako u skladu sa svojim ovlašćenjima obavlja svoje dužnosti.

"Ovo je Vlada u kojoj nema nesuglasica, sve odluke su donete jednoglasno, svakog četvrtka postoji dogovor šefova partija koje čine vladajuću koaliciju, ovo je vlada u kojoj postoji puna koordinacija i nisam primetio da je povučen nijedan pogrešan politički potez koji bi nas udaljio od EU ili od zaštite naših nacionalnih i državnih interesa", ocenio je Dačić.

Svi članovi su u toku sa politikom koju vodi Vlada, što sa prethodnom nije bio slučaj, naveo je premijer i dodao da je zadovoljan funkcionisanjem novog kabineta.

"Ovo je prva Vlada od koje se već posle dva meseca traži da polaže račune, što nije sporno, imajući u vidu da mi nemamo vremena za čekanje. Mi smo bili od početka izloženi javnosti sa svim što Vlada radi, susreli smo se sa prvim velikim problemom, a to je bio ogroman deficit u budžetu, taj problem je prevaziđen i već se razgovara o budžetu za sledeću godinu, koji će već u novembru biti pred poslanicima", rekao je Dačić.

Građani od nove vlade imaju velika očekivanja i ona će učiniti sve da pokrene ekonomsku mašinu i privuče investitore u energetici, poljoprivredi, saobraćajnoj i telekomunikacionoj infrastrukturi, naveo je Dačić i rekao da do sada to nije urađeno jer je u prethodnom periodu najveći deo projekata bio posvećen publici, sa malo rada na konkretnim projektima.

Komentarišući izjave da "Srbija ne treba da srlja u EU i da trči za datumom i papirom", Dačić kaže da to nije zaokret u politici Vlade Srbije.

"Ovde je reč o tome da postoji određeni interes da se neke stvari ubrzavaju više nego što bi bilo potrebno, motivisani mišljenjem da će Srbija da uradi sve da bi dobila datum za otpočinjanje pregovora u decembru. I MMF ima jedan pristup kada vidi da ne možete bez njega, a sasvim drugi kada vidi da se snalazite i bez njega", procenjuje Dačić, navodeći da Srbija želi aranžman sa MMF-om, ali bez političkog uslovljavanja.

Pregovori o Kosmetu samo na najvišem nivou

U rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, Srbija mora da vodi realnu politiku koja ne znači napuštanje nacionalnih i državnih interesa već uvažavanje onoga što se može postići bez uzaludnih žrtvi, smatra Ivica Dačić.

Dačić navodi da nije za podelu Kosmeta, što je prvobitno bio stav njega kao građanina. Kao premijer Srbije, smatra da se pregovori o rešenju kosovskog pitanja moraju voditi na najvišem državnom nivou.

"Osetljiv sam kada neko kaže 'ne mogu se menjati granice jer će to izazvati udar na Balkanu?' Kako to nije sramota bilo koga da kaže, kada su oni prvo promenili granice? Ja ne predlažem nikakvu podelu niti razgraničenje, jer mislim da je to lični stav mene kao građanina, ali mislim da kao predsednik Vlade, vlada zajedno sa predsednikom Republike, uz verifikaciju Skupštine, svi treba da radimo na jedinstvenoj platformi koja ne bi išla ka tome da vodimo tehničke pregovore koje bi vodili neki državni službenici već najviši državni funkcioneri", ocenjuje Dačić.

Dačić smatra da su dosadašnji dogovori Srbiji doneli štetu, jer je svakim dogovorom po nešto izgubljeno. Interes Srbije je da se vodi politički dijalog koji podrazumeva da pitanje Kosova nije zatvorena stvar, jer da je tako, niko više ne bi insistirao na stavu Srbije. Zato treba insistirati na rešenju koje će uvažiti interese obe strane, a u međuvremenu sačuvati mir u kome će se obe strane suzdržavati od jednostranih poteza, zaključio je premijer Ivica Dačić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару