Читај ми!

Dačić: Bez junačenja oko Kosova

Nova vlada se neće heroisati oko pitanja fusnote, kaže premijer Ivica Dačić. Borislav Stefanović poručuje da je instrukcija Vlade o učešću na regionalnim skupovima realna, DSS da je štetna. Vašington i Brisel pozdravljaju odluku Vlade.

Seljenjem fusnote sa tablice u prateća dokumenta predstavnicima države je omogućeno da na regionalnim skupovima zastupaju politiku Srbije prema Kosovu i Metohiji, ali i da se istovremeno spreči dalja ekonomska šteta, procenjuje Vlada Srbije.

U fusnoti piše da naziv Kosovo ne utiče na stav o statusu, da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde. Da li će fusnota biti na tabli ili u dokumentima, za premijera Ivicu Dačića je manje važno od toga što će Kosovo biti drugačije predstavljeno od Srbije i drugih međunarodno priznatih država.

"Ne možemo da se heroišemo na pitanju fusnote i zvezdice, a da prihvatamo carinu na administrativnom prelazu. Prethodna vlada se heroisala na fusnoti, a prihvatila možda neke kosovske carinike na prelazu", navodi Dačić.

"Hoću da vodim realnu politiku, a ne nebesku Srbiju i neću dozvoliti uzaludne žrtve ni zbog čega", poručio je premijer Dačić.

Centralno pitanje je, kako ističe, da li će Srbi na Kosovu opstati, hoće li biti međunarodno priznati, da li će prihvatiti legitimitet kosovskih institucija.

"Sve ostalo je nebitno, nemamo više kapaciteta za uzaludne borbe. Moramo tačno da znamo za šta se borimo. Valjda je nama važno da učestvujemo na skupovima, i to smo ostvarili", navodi premijer.

Dačić ističe da se nije dogodilo ništa novo u vezi sa fusnotom i da je primenjen dogovor iz Brisela. Srbija će i ubuduće poštovati sve dogovore koje je u Briselu sklopila prethodna Vlada, što je i predviđeno koalicionim sporazumom vladajuće koalicije, ponovio je Dačić. 

Premijer je dodao da je instrukcija Vlade Srbije o učešću državnih predstavnika na skupovima na kojima učestvuje i Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244. "U zvaničnoj korespodenciji sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom stoji Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti piše da je to u skladu sa Rezolucijom 1244", naveo je Dačić.

Prvi potredsednik Vlade Aleksandar Vučić tvrdi da instrukcija o učešću Srbije na regionalnim skupovima nije ustupak međunarodnoj zajednici i kosovskim Albancima.

"To ne može da se tumači kao ustupak, ali ako se tako gleda, onda može da se tumači kao ustupak koji je Boris Tadić dao nekome, a mi samo sprovodimo ono što je Vlada ranije dogovarala i još nismo učestvovali u takvim razgovorima", navodi prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Bivši šef pregovaračkog tima Vlade Srbije smatra da je nova instrukcija realna, jer nisu nestale ni zvezdica ni fusnota.

"Prethodna vlada je dogovorila da fusnota bude na tablici, a ova je usvojila instrukciju da bude u dokumentima. Mi ćemo podržati, nećemo ih kritikovati. Ovo je i pobeda Roberta Kupera koji je to i predlagao", kaže Borislav Stefanović iz DS-a.

Stav Demokratske stranke Srbije je da ni dogovor iz Brisela o regionalnom predstavljanju Kosova, kao ni instrukcija Vlade, nisu u interesu Srbije. Portparol DSS-a Petar Petković kaže da je stiglo na naplatu nešto što je već bilo dogovoreno.

"Tu nema mnogo prostora na temu da li ova vlada snosi krivicu i odgovornost, to su samo obaveze koje su od prethodne vlade stigle kao plodovi koje Srbija ubira, nažalost, na njenu štetu", smatra Petković.

EU pozdravlja odluku Vlade

Odluka Vlade Srbije je dobra, ocenjuje ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država. "Nadamo se da će ovo biti korak unapred ka učešću predstavnika Vlade Srbije na regionalnim skupovima. Ovo je važan dokaz rešenosti Vlade Srbije da se napreduju u procesu dijaloga i mi to pozdravljamo", kaže Meri Vorlik.

Evropska unija pozdravlja i smatra "valjanim korakom" odluku srpske vlade "jer to omogućava učešće svih strana u regionalnoj saradnji", izjavila je agenciji Beta Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Kocijančič je navela da će Ketrin Ešton i premijer Ivica Dačić sutra u Briselu razmotriti na koji način, uz učešće kojih zvaničnika i kad se može nastaviti dijalog Beograd-Priština, imajući u vidu i to da je u penziju otišao dosadašnji pregovarač EU Robert Kuper.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je instrukciju Vlade Srbije navodeći da ona predstavlja pravu poruku u pravom trenutku pred dolazak premijera Ivice Dačića u Brisel.

"Vlada Srbije je ovom odlukom poslala pozitivnu poruku u region i Evropu i pružila svojevrsno uverenje da će i ostali dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine biti uskoro primenjeni", ocenio je Kacin u saopštenju. Tom odlukom se "napokon stvara mogućnost za aktivnu, regionalnu i ekonomsku politiku Srbije", istakao je Kacin.

Srbija nastavlja evropski put

Pred odlazak u Brisel i susrete sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, premijer Ivica Dačić poručuje da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom. Dačić kaže da Srbija želi da nastavi evropski put, ali i da Evropska unija bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja.

"To znači – nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Dačić će u Briselu, kako je najavio, imati sedam sastanaka. Najpre će se sastati sa predsednikom Saveta EU Hermanom van Rompejom, pa sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, komesarom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem, komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a drugog dana posete i sa direktorom Direkcije za proširenje EU Stefanom Saninom.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, razgovaraće i sa ministrom unutrašnjih poslova Belgije, kao i sa šefom belgijske diplomatije. Ovo je prva poseta Dačića sedištu EU otkad je predsednik Vlade, a premijer kaže da je želeo i ranije da otputuje u Brisel, ali da su svi bili na odmoru.

"Ovo je prvi naš sastanak i upoznaću ih sa prioritetima Vlade, sa reformama koje mislimo da Srbija treba da sprovodi u narednom periodu i sa onim što radimo, a to je da se priprema paket ekonomsko-socijalnih mera", objasnio je Dačić.

Dačić je dodao da je veoma važna politička stabilnost u Srbiji, da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom. "Učinićemo sve za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora, ali da, naravno, to ne znači da ćemo zbog toga prihvatiti nešto što nije u našem nacionalnom i državnom interesu", naveo je Dačić.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару