Читај ми!

Miščevićeva: Sada je vreme za ubrzavanje pregovora

Šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević kaže za RTS da je parafiranjem sporazuma o pravosuđu urađen veliki posao i da je sada momenat za ubrzavanje procesa evrointegracija. Sporazumom o pravosuđu ispunjen i politički uslov za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU, poručuje Miščevićeva.

Tanja Miščević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da nedavno postignuti sporazum o pravosuđu u Briselu može samo podstaći i ubrzati naš proces evrointergracija i dodala kako je Srbija do sada završila 30 pregovaračkih poglavlja.

"Naša ocena je da je sporazumom o pravosuđu urađen veliki posao. Parafiranjem je ispunjen još jedan od političkih uslova, a uslov je normalizacija odnosa. Podsetiću da smo do sada završili 30 pregovaračkih poglavlja. Mislim da nema zemlje koja je toliko brzo spremna da se pridruži EU", kaže Miščevićeva.

Napominje da je proces pregovora sa EU i politički i tehnički, i dodaje kako je naša zemlja rešenost u procesu evrointegracija pokazala i samim procesom parafiraranja sporazuma o pravosuđu koji je, kako kaže, bio težak posao.

Na pitanje da li Priština može da uspori našu zemlju na evropskom putu, Miščevićeva podvlači da su i Beograd i Priština Briselskim sporazumom preuzeli odluku da ne usporavaju jedni druge na evropskom putu.

Ukazuje da su naši predstavnici vodili važne razgovore sa predstavnicima Bundestaga, sa ciljem da ih upoznaju gde se Srbija trenutno nalazi na evropskom putu i dokle su stigle planirane reforme.

"Predstavnici Bundestaga nam nisu ništa konkretno rekli niti davali svoje mišljenje", kaže Miščevićeva, i dodaje kako, poučena prethodnim iskustvima, zna da ova situacija pokazuje da je sada momenat za ubrzanje procesa evrointegracija.

Govoreći o pregovaračkim poglavljima, Miščevićeva podvlači da pregovori ne znače i otvorena poglavlja, već rad na tim poglavljima i njihovu dublju analizu.

Miščevićeva napominje kako smo od avgusta prošle godine spremni da otvorimo poglavlje 32 koje se tiče finansijske kontrole, i dodaje kako očekuje da poglavlja 23 i 24, za koje se trenutno rade druge verzije akcionih planova, budu otvorena do polovine ove godine.

Na pitanje kako posmatra odluku premijera Vučića da ode na inauguraciju hrvatske predsednice u Zagreb, Miščevićeva kaže da sa strane pregovoračkog procesa odluka nije mogla biti bolja, jer doprinosi jačanju susedske saradnje, što je svakako jedna od strategija ove Vlade.

"Bez obzira na to šta stiže iz Hrvatske i kakve poruke, ipak je reč o jednoj od 28 članica EU koja je naš sused, a naš cilj je negovanje dobrosusedskih odnosa koji će, svakako, doprineti našem putu ka EU", zaključuje šefica tima za pregovore sa EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару