Udaljen sa sednice Odbora zbog stavova o "Prokopu"

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije Veroljub Arsić udaljio je građanskog nadzornika za javne nabavke Dragana Dobrašinovića sa sednice Odbora, ocenjujući da je na sednici iznosnio političke stavove, a ne stručni izveštaj o postupku javne nabavke za izgradnju železničke stanice "Prokop".

Veroljub Arsić je najpre oduzeo reč Draganu Dobrašinoviću, a potom pozvao skupštinsko obezbeđenje da ga udalji sa sednice Odbora, navodeći da na sednicama skupštinskih odbora političke stavove mogu da iznose samo narodni poslanici i niko drugi, prenosi Tanjug.

Dobrašinović je potom novinarima rekao da postupak javne nabavke za rekonstrukciju železničke stanice "Prokop" ima "izraženu političku dimenziju" i da je to prva faza izgradnje projekta "Beograd na vodi".

"'Beograd' na vodi je centralni politički, ekonomski i marketinški projekat Vlade Srbije", rekao je Dobrašinović, i dodao da sve to stoji u izveštaju građanskog nadzornika Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, koji je dostavljen Odboru za finansije.

Dobrašinović je rekao da je u postupku javne nabavke za Prokop prekršeno pravilo integriteta postupka, tvrdeći da je cena javne nabavke preuveličana za oko 5,9 miliona evra, jer je prvobitna cena procenjena na 20,25 miliona a na kraju je bilo oko 26 miliona evra.

Prema njegovim rečima, interesantno je da je ponuđač koji je dobio posao - "Energoprojekt Holding" dostavio ponudu koja je bila niža samo 0,87 odsto od maksimalne cene, što, kako je rekao, "govori da je neko bio dobro obavešten".

Dobrašinović smatra da je jedina ponuda, koju je podneo konzorcijum sa "Energoprojektom" na čelu, trebalo da bude odbijena "zato što je bila jedina, i time se krše antikorupcijske odredbe Zakona o javnnim nabavkama".

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava iz Prokuplja, kako je dodao, podneo je tužbu pravnom sudu, ali se odluka suda ne očekuje 2016. godine.

Veroljub Arsić izjavio je da je građanski nadzornik Dragan Dobrašinović o eventualnim nepravilnostima postupka javne nabavke za izgradnju beogradske Železničke stanice "Prokop" trebalo prvenstveno da obavesti nadležno tužilaštvo i policiju.

"O samom postupku Odbor Skupštine Srbije za finansije nije obaveštavao do završetka samog postupka, što je takođe pogrešno", rekao je Arsić novinarima posle sastanka odbora.

Arsić je istakao da će Odbor za finansije od Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki zatražiti dokumentaciju o tom predmetu, kako bi se utvrdilo da li je poštovana zakonska procedura.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je sve što su danas izneli građanski nadzornici o sprovođenju javnih nabavki "vapi za dodatnim ispitivanjem od strane državnih organa, Državne revizorske institucije i skupštinskog Odbora za finansije".

Kao ilustrativni primer, Nenadić je naveo izveštaj Građanskog nadzornika za javnu nabavku izgradnje prve faze železničke stanice Prokop, gde je povećana prvobitno planirana vrednost radova za 5,9 miliona evra i to samo po sebi ne bi bilo bitno da je u postupku javne nabavke postojala konkurencija, jer bi se u procesu nadmetanja došlo do najpovoljnije cene.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару