Читај ми!

Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje "Trepče"

Jednostrano nametanje rešenja za kombinat "Trepča", potkopalo bi dosadašnje rezultate dijaloga Beograda i Prištine, destabilizovalo stanje na Kosovu i Metohiji i ugrozilo egzistenciju zaposlenih, saopšteno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vlada Srbije neće prihvatiti jednostrano preuzimanje "Trepče" od strane Prištine, jer je većinski vlasnik Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila je da će to ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je reč o jednostranom otimanju i konfiskaciji "Trepče" u 100 odsto vlasništva i 100 odsto upravljačkih prava u toj kompaniji, što je najavljeno za 2. februar.

Vlada Srbije smatra da taj čin obesmišljava ceo pregovarački proces u Briselu, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi i ukazao da od "Trepče" zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica.

"Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina", podvukao je Đurić povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti sto odsto vlasništva kombinata "Trepča".

Predstavnici Vlade Srbije su na današnjoj konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najispravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

"Ovo je pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko-pravnih odnosa, pokušaj da se promeni vlasnička struktura u "Trepči" je neozbiljan i dovešće do ozbiljne destabilizacije odnosa Prištine i Beograda", rekao je Đurić.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić ocenio je da bilo kakva promena vlasništva "Trepče" može destabilizovati situaciju na Kosovu.

"Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzimanje "Trepče" od strane Prištine", rekao je Antić.

Oko 56 odsto kapitala "Trepče" je u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije i taj kombinat ima dugove oko 400 miliona dolara, naveo je ministar privrede Željko Sertić.

Među 502 preduzeća za privatizaciju, formalno je bila i "Trepča" i za nju su dobijena četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD, naveo je Sertić i ocenio da to rečito govori da se u tim zemljama pravo svojine poštuje kao svetinja.

Vlada Srbije je odlučila da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacija dok traju pregovori u Briselu, dodao je Sertić.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o "Trepči", Agencija za privatizaciju će pokrenuti privatizaciju "Trepče", jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je Sertić.

Sertić je dodao da se paralelno sa pregovorima u Briselu vode i razgovori sa poslovnim zajednicama, i u svakoj prilici je potpisano da strane potpisnice ne žele da stabilnost u regionu ne vrate u korak unazad.

Ministar za rad Aleksandar Vulin preneo je zvanični dopis predstavnika sindikata "Trepče", koji su najavili da će od sutra biti u štrajku dok se ne razjasni vlasništvo u "Trepči", napominjući da je jasno da je većinski vlasnik "Trepče" Fond za razvoj Republike Srbije.

Protest će trajati dok se razgovori o "Trepči" ne vrate za pregovarački sto, rekao je Vulin.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini – zamenik premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Ljubomir Marić.

Radnici kombinata "Trepča" najavili su za sutra ujutru mirne proteste u Rudaru kod Zvečana i Leposaviću.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару