Читај ми!

Nastavak davno započetog prijateljstva

Kina je uvek veoma mudro usmeravala privredu i zato su kineski investitori širom sveta, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa kineskim premijerom. Kina ceni balansiranu strategiju Srbije između Istoka i Zapada, istakao Li Kećang.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kineski premijer Li Kećang sastali su se u Palati "Srbija". Nikolić je rekao da Kina i Srbija nastavljaju prijateljstvo koje je ranije započeto.

"Drago mi je što nastavljamo prijateljstvo koje su započeli ljudi pre nas", rekao je Nikolić na početku razgovora sa kineskim premijerom.

"Mislim da ste imali uspešan razgovor (tokom Samita 1+16), da ste naišli na različite reakcije u Evropi. Neki koji misle da su mnogo veliki žele da minimiziraju značaj Kine u Evropi", dodao je Nikolić.

Kineski premijer Li Kećang rekao je da Kina ceni balansiranu strategiju Srbije između Istoka i Zapada i spremnost srpske strane da bude strateški stub u saradnji Kine i EU.

Li je tokom susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem rekao da je tradicionalno prijateljstvo dve zemlje sada na najvišem nivou.

Kako je rekao, Kina smatra da je saradnja sa Evropom, uključujući i saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, u korist evropskih integracija.

"Mislimo da svaka zemlja, bila ona na istoku ili zapadu, daje svoj doprinos civilizaciiji sveta. Mi ćemo zajedno da pijemo vodu sa Morave i Dunava, kao što ste pomenuli. I evropske zemlje, uključujući i Srbiju, dobrodošle su da dođu u Kinu da zajedno pijemo vodu iz reke Jangce", rekao je Li.

Kineski premijer je zadovoljan što je imao priliku da poseti Srbiju i preneo je pozdrave kineskog predsednika Si Đinpinga.

Li je rekao da je Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope bio veoma uspešan, a da saradnja sa tim zemljama predstavlja deo saradnje sa EU.

Prema njegovim rečima, Kina je i dalje zemlja u razvoju.

"Posle reformi i otvaranja prema svetu, mi smo fokusirani na ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda građana. Pred nama je dug put i saradnja između Kine i Evrope", rekao je Li, dodavši da je EU najveći trgovinski partner Kine.

Nikolić je rekao da je Evropa veoma zainteresovana za saradnju sa Kinom.

"Kina je primer koliko smo pogrešnih modela država izabrali i pogrešnim modelom smo sebe unazadili. Država se sklanjala od privrede i pustila kapitalu da sam odlučuje bez planiranja", naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ako pustite privrednike da se sami snalaze, niste sigurni da ćete obezbediti dovoljno sredstava za budžet.

"Kineska država je uvek bila zainteresovana kako radi privreda i veoma mudro usmeravala privredu i zato su kineski investitori širom sveta", naveo je Nikolić.

"Čestitam vam na onome što ste uradili u Africi, u Latinskoj Americi, ostala je još Evropa", podvukao je Nikolić.

"To je jedini kontinent koji ima negativnu stopu rasta, zato što mi Evropljani mislimo da ćemo uvek biti najjači, najpametniji i najbogatiji, a da će drugi da rade za nas – da kopaju rudu, snabdevaju energentnima, drugi da za nas proizvode jeftino, a mi da prodajemo skupo", ispričao je Nikolić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Kina jedina ostala uz Kubu, kada su joj Sjedinjene Američke Države uvele sankije, a juče smo saznali da će SAD i Kuba obnoviti diplomatske odnose.

"To je samo znak da je Kina desetinama godina bila pametnija od drugih, ali to je mudrost koja se nasleđuje od civilizacije", naveo je Nikolić.

Predsednik Nikolić prethodno je razgovarao sa članovima delegacije "China Machinery Engineering Corporation", koja u Srbiji radi na obnovi TE "Kostolac", a koju je predvodio predsednik korporacije, gospodin Žang Čun.

Tokom razgovora, predsednik Nikolić i članovi delegacije, koju je predvodio predsednik korporacije Žang Čun, konstatovali su da se radovi na prvoj fazi projekta "Kostolac" uveliko uspešno odvijaju, a kineski partneri su istakli zadovoljstvo što je juče postignut sporazum o realizaciji druge faze radova na Termoelektrani "Kostolac B", saopšteno je iz Predsedništva.

Žang Čun je zahvalio predsedniku Nikoliću na ličnoj podršci i istakao da je "China Machinery Engineering Corporation" zajedno sa svojim partnerima veoma zainteresovana da i dalje investira u Srbiji.

On je rekao da njegova korporacija planira da gradi termoelektranu u Novom Sadu, a takođe da je jedna njihova ekspertska grupa uspostavila kontakt sa FAP-om, kako bi zajedno pronašli način kako da se ponovo pokrene proizvodnja u tom preduzeću.

Nikolić je rekao da su kineske kompanije koje posluju u Srbiji dokazale koliko su brze i efikasne na izvođenju infrastrukturnih radova, ali da bi, osim toga, zajedno sa srpskim firmama mogle pronaći zajednički interes ulaganjem i u proizvodnju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару