Читај ми!

Dogovor Beograda i Prištine

Delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o regionalnom predstavljanju i integrisanom upravljanju prelazima. U fusnoti će biti navedeni Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti. EU: Veliki korak napred.

12.48 - Sporazum Beograda i Prištine veliki korak napred, ocenili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File.

12.44 - Tekst fusnote glasi: Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

12.23 - Dogovor u potpunosti u skladu s nacionalnim interesima, kaže Borislav Stefanović.

12.21 - Priština će na regionalnim forumima biti predstavljena pod nazivom Kosovo, uz fusnotu u kojoj će biti navedena Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.

12.09 - Kako RTS saznaje iz izvora EU u Briselu, delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. 

11.40 - Kako javlja dopisnik RTS-a, razgovori predstavnika Beograda i Prištine još traju.

10.53 - Dijalog je završen, očekuju se izjave aktera u pogledu ishoda, prenosi Tanjug.

Posle tri dana maratonskih pregovora, predstavnici Beograda i Prištine postigli su dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Kosovo će na regionalnim forumima biti predstavljeno uz fusnotu u kojoj će biti navedeni Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti.

U tekstu fusnote pisaće: "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izrazio je zadovoljstvo rezultatom višednevne runde razgovora i naglasio da zahtev Prištine za posebnim pominjanjem deklaracije o nezavisnosti u fusnoti nije ispunjen, a da su rezultati pregovora ispunili sva očekivanja Republike Srbije.

"Svi naši interesi su potpuno zaštićeni. Delegacija Prištine će u regionalnim forumima biti zastupljena na asimetričan, nejednak, način", izjavio je Stefanović za Radio Beograd. 

"Mislim da je ovo uspeh za Republiku Srbiju, rešen je jedan veliki problem, uprkos velikom čekanju, ogromnim problemima, nekonstruktivnosti Prištine, uspeli smo da postignemo dogovor koji u potpunosti ispunjava naše zahteve po pitanju regionalnog predstavljanja.

Stefanović je, takođe, ocenio da su sada svi kriterijumi za status kandidata ispunjeni. "Sloboda kretanja je omogućena, primena sporazuma je omogućena, rekao je Stefanović.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri izjavila je da će Kosovo od sada biti predstavljano jednako kao i druge države u regionu i da za Unmikom više nema potrebe.

Govoreći protokolu o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, Edita Tahiri je rekla da je Srbija danas de fakto priznala nezavisnost Kosova jer se tim protokolom, po njenom tumačenju, uređuju odnosi između dve države.

Posrednik EU u dijalogu Robert Kuper izjavio je da su obe strane potvrdile posvećenost osnovnim vrednostima EU kada je reč o regionalnoj saradnji. "Sporazum će omogućiti Kosovu da potpisuje sporazume i da učestvuje na regionalnim skupovima, dok su, do sada, sporazumi potpisivani od strane Unimka, navodi se u saopštenju Kupera. 

Evropski posrednik navodi da su dve strane potpisale i tehnički protokol o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima koji je postignut 2. decembra, što znači da su zaključci iz decembra pretvoreni u operativni sporazum.

 

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво