Prvi put se obnavlja suvača u Kikindi

U toku je rekonstrukcija i konzervacija kikindske suvače, mlina čiji su mehanizam za mlevenje žita pokretali konji. Ta suvača je jedna od tri koje su preostale u čitavoj Panonskoj niziji. Radovi se finansiraju u okviru projekta Prekogranične saradnje Srbije i Mađarske i trebalo bi da se završe do 1. marta.

Drveni točak prečnika oko 12 metara pokretalo je do 12 konja. Mleli su 100 kilograma pšenice na sat. Suvača, nakon što je završila svoj radni vek, prvi put se konzervira i rekonstriše. Tokom radova na restauraciji stručnjaci su otkrili da proizvodne linije kojih ima dve nisu istovremeno sagrađene, ali su konzervaciju dočekale u jednako lošem stanju.

"Ovde se pažljivo računa da se ne naruši autentičnost dela. Znači, radi se rekonstrukcija i zamena samo onih elemenata gde je to neophodno. Imamo visok stepen devastacije određenih delova što će reći da su bili izloženi dejstvu ksilofarnih insekata i tu će biti posebni tretmani konsolidacije kako bi se ta struktura tih elemenata i sačuvala", objašnjava Jovan Petronijević, konzervator i restaurator.

Kikindska suvača izgrađena je 1899. godine, a korištena je drvena građa od jele, bora, hrasta i bukve.

"Najvažnije od svega je da se sačuva taj drveni mehanizam suvače. U okviru istog tendera koji je bio raspisan obuhvaćeni su i građevinski radovi na izgradnji pomoćnog objekta, koji je planiran u dvorištu suvače", kaže Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi.

Konzervatorski radovi realizuju se u sklopu projekta "Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju - putevi mlinova".

"Projekat je vredan 500 hiljada evra podržan je od strane IPA programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija. Kikindski Narodni muzej je jedan od pet partnera na čijem je čelu muzej u Kiškunfeleđhazu. Kikindskom muzeju je za rekonstrukciju pripalo oko 100 hiljada evra", navodi Marta Mesaroš, direktorka Muzeja u Kiškunfeleđhazu.

U sklopu projekta održan je seminar "Interpretacija nasleđa", a do završetka radova na Suvači biće organizovan i okrugli sto na temu "Lokalna zajednica i lokalno nasleđe".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
15° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом