Torte i kolači iz leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole

Godinama vlada veliko interesovanje za poslastičarski zanat u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu. Učenici imaju pune ruke posla. Porudžbine za starinske kolače ne prestaju od slava.

Odrastao je uz miris i ukus karamelizovanog šećera. U kućnoj radionici izrađuje bombone, a u školskoj poslastičarnici kroz Uroševe ruke svakodnevno prođe stotine korpica. To je prvo što nauče. Kada se nešto voli, kaže, onda ne gledaš na sat niti osećaš umor.

„Najviše volja i na primer da imamo ruku za to, veštinu“, smatra Uroš Perović, učenik Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac.

Po tradicionalnoj recepturi nastaju Doboš torta, korpice, indijane, minjoni. Majstorstvo je napraviti i ove starinske bombice koje prve nestanu sa poslužavnika.

„Parizer krem koji je posebnog ukusa hladimo na mermernoj ploči. Posle stavljamo keks i kokos. I ja stvarno uživam kad pravim bombice“, objašnjava Tamara Cvetković, učenica Trgovinsko-ugostiteljske škole.

„Sve generacije to vole, i stari, i mlađi, i deca. Ne odstupamo od tih normativa kada je nešto prepoznatljivo“, kaže profesor poslastičarstva Dragoljub Pejčić.

Kvalitet isti godinama, cena pristupačna, pa je i potražnja velika. U vreme praznika naprave oko 200 kilograma kolača i torti. Sve što zarade ulažu u novu opremu i namirnice.

„Spremamo i za slave i evo sad i za Božić. Ovo što ovde ima ne možete da nađete na drugom mestu“, tvrdi Jasmina Dinić iz Leskovca.

Čuvaju svoju tradiciju, ali su uvek spremni i za novine u poslastičarstvu. Zahvaljujući projektu „Erazmus“, u februaru putuju u Atinu.

„Tamo ćemo u okviru raznih aktivnosti: radionica, stručnih poseta školama, poslastičarnicama i fabrici slatkiša upoznati njihov način rada“, kaže profesorka poslastičarstva Sanja Ilić.

Na smeru poslastičara godinama se traži mesto više. Devedesetoro ih je u tri razreda.

„Po završetku škole, tačnije po završetku trogodišnjeg školovanja moći će vrlo brzo da nađu posao“, smatra Danka Ilić, pi-ar Trgovinsko-ugostiteljske škole Leskovac.

Uz nagrade koje osvajaju, leskovački poslastičari sakupljaju i stare recepte koje će uskoro pretočiti u knjigu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом