U Leskovcu užurbane pripreme za slavu

Svetog Nikolu kao krsnu slavu, kako se procenjuje, slavi više od polovine domaćinstava u Srbiji. Na čitavom jugu zemlje sveća se pali večeras i, uz kolač, žito i posnu slavsku trpezu, sa porodicom i prijateljima dočekuje se Nikoljdan.

Jedni slave, drugi odlaze na slavu. Sveti Nikola je praznik svih Srba. Uz slavsku sveću, kolač i žito na trpezi je obavezna posna hrana.

"Pošto sve veći broj ljudi ne samo posti Svetog Nikolu, nego posti Božićni post i sve ostale postove tako da je posne hrane danas u izobilju tako da nije ni izgovor da se Sveti Nikola mrsi", navodi jerej Miroslav Jovanović, paroh leskovački.

Staniša Stamenković iz Leskovca kaže da mu gosti dolaze već večeras: "Po leskovačkom starom običaju, dočekuje se slava, normalno."

Za vlasnike ribarnica noćas nije bilo sna. Samo u jednoj isprženo je na stotine kilograma oslića, pastrmke, skuše, soma. Kažu pokušali su da uvaže želje svih mušterija.

"Ogromna količina, pa još pre dva dana ljudi su na vreme krenuli da uzimaju, da se snabdevaju, tako da smo već dva dana u punom zamahu. Prži se i danju i noću? Non-stop nema odmora dok ne prođe Sveti Nikola", kaže Predrag Antonović, vlasnik ribarnice.

Uz nekoliko vrsta riba, pite, sarme, paprike i obavezno pasulj poslužiće domaćini gostima večeras i sutra proslavljajući zaštitnika kuće i mnoštvo salata. Zelena pijaca prebogata kao da nije decembar.

"Najviše traže kupus, spanać, praziluk, pečurke i tako", kaže Ivan Jovanović, povrtar iz Bratmilovca.

U brojnim poslastičarskim radionicama danima se melju orasi, peku lešnici, špinuje šećer. Sve je više posla i narudžbina, kaže Petra Stojković dok užurbano poslednje kutije puni kolačima. Dvadesetak vrsta je u ponudi, svi posni.

"Ove godine rekordno bar kod mene, dosta se naručuje, ja sam imala nekih 150 kilograma drugi možda i više", kaže Petra Stojković, vlasnica radnje za opravljenje torti i kolača.

Dok se stolovi postavljaju, pripremaju se i pokloni, najčešće cveće, kafa, piće i čokolade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом