Takmičenje u pečenju prasića u Selevcu

Na 2. "Selevačkoj prasijadi" više od 60 ekipa iz raznih krajeva Srbije takmičilo se u pečenju prasića. Posetioci ovog sela kod Smederevske Palanke uživali su u raznovrsnom programu, a za farmere je to bila prilika da razmene iskustva.

Srbija uvozi 30.000 tona svinjskog mesa. Naši stočari tvrde da to ugrožava njihovu proizvodnju, iako je uvozno meso lošijeg kvaliteta od domaćeg, i da je zbog toga potrebna stroža kontrola.

36791991 Такмичење у печењу прасића у Селевцу Takmičenje u pečenju prasića u Selevcu

"Kada se pojavi na tržištu velika količina mesa, onda velika je ponuda", kaže Miško Kostić. "A mi možda imamo kvalitetnije meso od onog što se uvozi. Oni uvoze nekontrolisano, sve i svašta."

"Pa nama ne, jer mi nismo veliki proizvođači, ali mi naše što proizvedemo, sami u našoj pečenjari prodamo, tako da nama ništa to ne smeta", ističe Milan Bajčić.

36791995 Културно-уметнички програм у Селевцу Kulturno-umetnički program u Selevcu

Sajam zdrave hrane, domaće radinosti, smotra folklora i takmičenje u pečenju prasića, samo su deo programa "Prasijade" u Selevcu. Takmičari su pokazali veliko umeće u pečenju prasića, a iskustvo i kvalitet mesa su, kažu, presudni za pobedu. Da biste imali dobro meso, potebno je mnogo truda i ulaganja, koji se nekome isplate, nekome ne.

"Veruj mi da je teško opstati na ovom tržištu sa ovom cenom od 200 dinara", kaže Kostić, "mi, proizvođači koji se time bavimo možemo a pokrijemo nulu, to nam je čista nula."

"Normalna stvar, pa pogledajte samo cenu koncentrata i svega ostalog."

Sve zavisi od perioda, naglašava Bojan Jovičić. Cena je nekad dobra, nekad loša, ali se napravi neka sredina.

Milan Bajčić, kaže da je uzgoj svinja njihov porodični posao, i da se isplati.

Tradicija uzgoja svinja u našoj zemlji, prema novim informacijama, neće biti ugrožena, jer već od novembra, meso iz Srbije putuje u Kinu, a "Selevačka prasijada" ostaje promoter kvalitetnog domaćeg mesa.

 

 

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
petak, 28. mart 2025.
12° C

Komentari

Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom
Predmeti od onixa
Unikatni ukrasi od oniksa