Sabor frulaša u Ražnju

U čast najpoznatijeg srpskog frulaša Save Jeremića, u Ražnju se već dvadeset godina održava sabor frulaša. Od ovde godine, Ražanj u vreme sabora ima još jednu manifestaciju posvećenu pripremanju jela u crepulji.

Zvuk frule više nije samo zaboravljena tradicija - danas frula može da zvuči i ovako.

"Ja sam iskombinovala zvuk frule sa klavirom, sa gitarom, raznim drugim instrumentima i zašla u neki da kažem žanr etnodžeza, i zaista se dobro pokazalo sve to i zahvaljujućo tome ja sam i Evropu i svet. Na neki način svaka država ima neku svoju verziju frule, ali taj prizvuk, prizvuk srpske muzike je njima izuzetno zanimljiv, a ako pričamo o dijaspori o našim ljudima u inostranstvu oni se svaki put oraspolože kada čuju deo naše zemlje", kaže Neda Nikolić, studentkinja Muzičke akademije u Beogradu.

Ipak, Sava Jeremić, rođen pre 115 godina u selu Poslon u okolini Ražnja, sve ih je zadužio a mnogima je inspiracija i danas.

"Ovaj 20. jubilarni festival Dani Save Jeremića, me ohrabruje i daje jednu snagu kad vidim ovoliko omladine, znači da zdušno sviraju to srpsko kolo i tu srpsku pesmu koju je čika Sava negovao, čuvao i ostavio mnogo arhivskih snimaka za Radio Beograd", navodi Milinko Ivanović, majstor frule.

"Mislim da bi bio zadovoljan nama je drago što je živeo i što potiče iz naših krajeva, nastacvićemo naravno i dalje trudićemo se doći če i mlade generacije", smatra Zorica Živković iz organizacionog odbora Sabora.

Osim po fruli, Ražanj namerava da postane poznat i po crepulji - glinenoj posudi u kojoj se nekada pripremo hleb, a danas se sve više koristi za pripremu jela od mesa.

"Rešili smo da napravimo juneće repove i junetinu sa povrćem to jelo se sprema četiri i po do pet sati", kaže Marko Stojković iz Ražnja.

Upravo u okolini Ražnja pravile su se ove posude, a to su ovih dana istraživali i stručnjaci muzeja iz Beograda i Čačka.

"Ovaj projekat i ima za cilj da se crepuljarstvo ne samo istraži, opiše, obradi publikuje već i da se učini održivim da se nominuje za nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa", navodi dr Biljana Đorđević iz Narodnog muzeja u Beogradu.

"To je  novi pokušaj da pored događaja vezanih za frulu dodamo i crepulju kao brend naše opštine", kaže Dobrica Stojković, predsednik opštine Ražanj.

Očuvanje tradicije je cilj mnogih manifstacija u Srbiji, u Ražnju su tome posvećeni već dvadeset godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом