Posle snega proklijala pšenica u Srednjem Banatu

U kojoj je meri dugotrajna suša tokom ove jeseni nasmetala pšeničnim poljima u Banatu i dali je sneg stigao u pravom trenutku odgovore na ova pitanja kod stručnjaka je danas potražio kolega Simo Budimir.

Ove jeseni na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je zasejana na oko 50 hiljada hektara. Zbog dugotrajne suše iznikla je na tek 20 odsto površina.

"Pšenica posejana pre dva i po meseca, zbog dugotrajne suše je tek ponegde iznikla i to u malom procentu. Ove padavine koje su došle početkom decembra doprinele su da je pšenica počela da klija i da niče ovih dana. Palo je oko pedest santimetara snega i dobro je što je sneg pao na vlažno zemljište, koje nije zaleđeno i temperatura zemljišta je oko pet stepeni što je dovoljno za klijanje i nicanje. Sneg će sada štititi pšenicu od mrazeva, a ispod snega odvijaju se i dalje procesi klijanja i nicanja. Kada se sneg istopi obavićemo prebrojavanje biljaka jer se strahuje što je pšenica dugo vremena provela u zemlji da nije klijala ni nicala", savetuje Vojislav Trkulja, agronom.

Pred banatskim ratarima je još jedan izuzetno važan posao- duboko oranje na oko dvesta hiljada hektara. Duboka brazda je do sada stigla tek na oko 50% površina, stručnjaci kažu moći će se nastaviti tek kada se sneg istopi na debljinu od desetak centimetara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом