Pirot: Dan pravilne ishrane dece

"Kuvajmo i rastimo zdravo" naziv je radionice u kojoj su učestvovali učenici i profesori Ekonomske škole u Pirotu i deca iz vrtića. Budući profesionalni kuvari -kroz igru i druženje- pokazali su najmlađima da priprema i serviranje hrane može da bude itekako kreativno i zanimljivo.

Figure životinja i biljaka napravljene od voća i povrća, nisu samo lepe za oko već mogu da budu i jedan od proverenih načina da deca pojedu nešto iz takvog tanjira.

 

"Kakva je to lepa ruža, od čega je? Od paradajza, kupusa, badema i krastavaca. Da li više jedeš voće ili grickalice? I ja više jedem voće.  Šta je ovde u tanjiru povrće,jel znaš? Kupus i šargarepa. A voće, Limun", ističu deca u glas.

Profesori kažu da se praktičnoj nastavi u Ekonomskoj školi poklanja velika pažnja i da su na ovaj način, s obzirom na to da imaju sve potrebne uslove, želeli da i najmljadji sugrađani nešto korisno nauče.

"Cilj današnje radionice je da deca krenu da se hrane zdravo,odnosno da u svoj jelovnik ubace što više voća i povrća", kaže Zorana Kostov, profesorka kuvarstva u Ekonomskoj školi u Pirotu.

Iako je pravilna ishrana jedan od važnih činilaca za rast i razvoj, mnogi ne obraćaju pažnju na to, naročito deca školskog uzrasta, koja obroke najčešće zamenjuju brzom hranom i grickalicama ,pa je među njima sve više gojaznih. Zato su edukacija i praktični primeri veoma važni u podizanju svesti o značaju ishrane.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом