четвртак, 23.08.2018, 13:01 -> 15:32
Извор: РТС
Аутор: Миле Новаковић
Berba kukuruza u Srednjem Banatu
Pre desetak godina, berba kukuruza u avgustu bila bi izuzetak - u poslednje dve godine to je pravilo. U Srednjem Banatu, gde je kukuruzom zasejano 83.000 hektara, berbu su počeli mali proizvođači.
Temperature iznad 30 stepeni Celzijusa ubrzale su zrenje kukuruza, pa su rane sorte dodatno poranile. Svetislav Marinac među prvima je obrao ovogodišnji rod sa jedne od manjih parcela u ataru sela Kumane.
"Suv je kukuruz, može da se bere na pojedinim parcelama", kaže Svetislav Marinac, poljoprivrednik iz Kumana. "Mada ima koji je još za siliranje, ali ovde su malo počeli da kradu, pored puta je i mora da se sklanja."
Nema tajnog recepta za brzo zrenje, kaže Radoslav Berar, poljoprivrednik iz Melenaca: "Njive su đubrene stajnjakom, bacio sam mešano đubrivo, fosfor i sto, dvadeset trideset kilograma uree po jutru."
Ipak, kako ističe Aleksandar Stojanović, poljoprivrednik iz Kanjiže, u slučaju da potraje ovako toplo vreme, postoji opasnost od pojave bolesti, aflatoksina.
"To su hibridi koji, po pravilu, u ovakvim godinama daju nešto više prinose, s obzirom na to da imaju robusniju biljku i krupniji klip", objašnjava Života Jovanović, sa Instituta za kukuruz "Zemun polje".
U Srbiji je ove godine kukuruz zasejan na oko 900.000 hektara - 20 odsto manje nego pre nekoliko godina. Manje površina nadoknadiće planirani duplo bolji rod od prošlogodišnjeg.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар