Sve veće interesovanje za organsku proizvodnju hrane

Organskom proizvodnjom hrane u Srbiji bavi se oko dve hiljade proizvođača na oko petnaest hiljada hektara. To su i dalje veoma skromne površine koje čine tek 0,44 odsto poljoprivrednog zemljišta.

Zainteresovanost za ovu proizvodnju u Zapadnobačkom okrugu iz godine u godinu sve je veća, a stručnjaci smatraju da ova grana u Srbiji ima i te kako dobru perspektivu, jer su potrebe za tolike da bi - kada bismo celu Srbiju pokrili organskom hranom - verovatno sve i izvezli.

A da ova proizvodnja nije nimalo jednostavna, uverava nas i Vladimir Pinćir iz Apatina koji se povrtarstvom bavi duže od četiri decenije.

"Nema primene teške hemije sve se radi sa preparatima koji su biljnog porekla unose se predatori, mi ni jednog insekta ne ubijamo nekim otrovom nego insekti jedu druge insekte, znači nema hormona, naša proizvodnja nije organska nego biološka proizvodnja koja vrlo često po analizama je bezbednija od kojekakve organske", kaže Vladimir Pinćir iz Apatina.

U Zapadnobačkom okrugu poslednjih godina značajna finansijska sredstva izdvajaju za poljoprivredu.

"Sve je manjih poljoprivrednih proizvođača koji imaju manje površine i okreću se povrtarskoj proizvodnji to je ta upravo povrtarska proizvodnja koja do sada nije bila toliko razvijena kod nas trenutno imamo oko pet stotina hektara, što u zatvorenom što u otvorenom načinu proizvodnje, ali je tendencija u porastu," objašnjava Đorđe Vignjević, diplomirani agronom, zadužen za poljoprivredu u opštini Apatin.

U Evropu najviše izvozimo sveže voće, zamrznute kupine, a veoma su tražene soja, žitarice, povrće i lekovito bilje.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом