Šabački voćari zadovoljni rodom i cenom jagoda

Toplo i sunčano vreme, ubrazlo je zrenje jagoda u plastnicima. Berba je počela i u šabačkom kraju a voćari kojima je ovo, kako kažu, prva i najslađa zarada u proleće, zadovoljni su i kvalitetom roda i cenom.

U 28 plastenika na 40 ari, zajedno sa radnicima, Milovan Ranković iz Gornje Vranjske jagode bere od ranog jutra.

Sa 18.000 biljaka, ovog proleća očekuje prinos oko sedam tona jagoda:

"Tek smo počeli da beremo, treće-četvrto branje. Jagoda mora da se bere, ona je biljka koja ne može da stoji, ako se ne ubere danas, sutra je propala."

"Ovo je najlepši deo", kaže Biljana Ranković, "očekujemo da će biti novca do toga, i da će imati koristi, sad nije važno koliko se mučimo."

Sa jedne biljke ubere se i po pedeset zrelih plodova. Za prodaju ne brinu, jer većina ima ugovorenu proizvodnju sa otkupljivačima.

I Dragan Gligorić iz Gornje Vranjske zadovoljan je prinosom: "Videćemo kakva će biti cena, trenutno je 270 dinara za kilogram, kad bi ostala dva evra, to bi bilo zadovoljavajuće."

Novac od jagoda je prva i najaslađa zarada proizvođačima, ali i sezonskom radnicima, iako je temperatura u plastenicima i do 15 stepeni viša nego napolju.

Dnevnica za njihov rad, od sedam ujutro do pet posle podne, oko 2.500 dinara. 

U poslednjih desetak godina zasadi jagoda u šabačkom kraju uvećani su nekoliko puta. Od plasteničke proizvodnje, manje je zahtevna proizvodnja jagoda na otvorenom, gde će berba početi za desetak dana.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом