среда, 28.02.2018, 16:38 -> 09:30
Извор: РТС
Sneg u pravom trenutku na banatskim njivama
Ni izuzetno hladno vreme, praćeno jakim vetrom i snegom, nije prethodnih dana sprečilo banatske ratare da završe za njih najvažniji posao u ovom trenutku: prihranu pšenice kojom je jesenas zasejano pedeset pet hiljada hektara.
Na imanju Poljoprivrednog preduzeća Zlatica pšenicom je prethodne jeseni zasejano pet stotina pedeset hektara a ječmom stotinu hektara. Iako je optimalni rok za prihranu sredina februara ovaj posao je završen tek juče.
"Konačno smo dočekali ovaj minus da bismo mogli da uđemo u njive a blata nema kao što vidite i sada je idealno da razbacujemo ovaj veštak po ječmu i pšenici", kaže traktorista Zoran Lučić.
"U prvoj prihrani mi uglavnom idemo zavisi opet od potrba od analiza,vidimo koje đubrivo više odgovara urea ili an a u većini slučajeva prva prihrana ide sa ureom", objašnjava Filip Darijević, zaštitar PP Zlatica.
Prihranu su završili i individualni proizvođači, Nemanja Svorcan iz Banatskog Dvora pšenicu je zasejao na trideset hektara.
"Sa prihranom, ja sam odradio prvu prihranu na vreme pre kiša negde početkom februara, evo dobili smo i prekrivač, pšenica je u odličnoj kondiciji i izgleda jako dobro a uzeo sam sve na odloženo, znači kad budem skidao rod onda ću i platiti", kaže Nemanja Svorcan iz Banatskog Dvora.
Četrnaest centimetara snega, koliko je palo na području Banata, stiglo je u pravom trenutku kako bi pšenicu zaštitilo od niskih temperatura koju metereolozi najavljuju za naredne dane.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар