Kako pospešiti razvoj stočarstva na Pešteri

Na Pešteri, prema podacima nadležnih, svako selo ima bar dva velika proizvođača u stočarstvu. S obzirom na površinu koja se ne obrađuje, moglo bi ih doći još desetak, ali tek ako bi stočarstvo na toj planini bilo isplativo.

Pedeset grla krupne stoke na farmi porodice Tripković na Pešterskoj visoravni, čine ih jednim od najvećih proizvođača u Sjenici. Potencijala imaju i za stotinak i više grla ali i ideju da se prošire ako se stvore povoljni uslovi.

"Nije problem da uložimo. Radimo sa pedeset grla, ali uvećaćemo za nekih sto bikova tovljenika", kaže Mihailo Tripković. "Nije problem da podignemo taj broj i na dve stotine. Slobodnih površina imamo dovoljno, kao i hrane. Jedini problem je plasman robe."

Potpisivanje ugovora sa ozbiljnom klanicom i mlekarom značajno bi uticao na povećanje broja grla. Ali i investicije i promena rada u samoj proizvodnji.

Esad Hodžić iz Kancelarije za razvoj poljoprivrede i sela ističe da je potrebno uvesti i tehničke i tehnološke inovacije u proizvodnju, kako bi proizvodi pešterskih stočara bili konkurentniji na tržištu.

Što se tiče kvalitetnije ishrane goveda, razlika je očigledna. I u boji i u kvalitetu. Seno je još zeleno. Treba mu tri dana za kosidbu, plastidbu i smeštanje. Potom 72 sata provodi u silaži, dve stotine tona pripreme svake godine.

"Krava i junad idu na ispašu, a bikovi se vraćaju u ove objekte na dotovljavanje tim, što vi kažete, zelenim senom, odnosno silažom odnosno senažom koju mi pripremamo", kaže Tripković.

U njegovom domaćinstvu koristi se tek polovina kapaciteta, u drugima još manje, iako su mogućnosti za stočarstvo na Pešteri velike.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом