среда, 07.02.2018, 12:06 -> 16:32
Извор: РТС
Srednjobanatski voćari obučavaju sezonske radnike
U srednjobanatske voćnjake kalemari i orezivači decenijama su dolazili sa juga Srbije. Voćnjaka je sada mnogo više nego pre 10 godina i prostiru se na 1.500 hektara. Kako bi smanjili troškove, vlasnici pojedinih plantaža odlučili su da za sezonske poslove obuče radnike iz svog kraja.
Na plantaži višanja "Matijević agrara" mraz je zabeleo voćke - vreme idealno za orezivanje. Zrenjaninac Ivica Bogdanov završio je zanat za mehaničara ali se, zbog nedostatka posla, prekvalifikovao u voćara.
U tom poslu može da se zaradi, kaže Bogdanov: "Samo malo mlađi da se upute u ovaj posao da zarade umesto što sede kući, bilo bi mnogo bolje za sve. Sve je više voćnjaka a sve manje ljudi za rezidbu."
Za orezivanje voća - posao koji nije lak, zbog hladnog vremena i rada sa velikim makazama - odlučuju se i žene. Ljubica Šukara radi u rasadniku i kaže da je obučena za sve poslove.
"Matijević agrar", koji ima višnjik na 350 hektara, planira da udvostruči zasade, zbog čega je, kako kaže upravnik zasada Zoltan Kiš, to preduzeće odlučilo da obuči radnike iz okoline za sezonske poslove:
"Kada ih angažujemo iz drugih regiona imamo dodatne troškove za njihov smeštaj i hranu."
Dnevnica za osmočasovno radno vreme je 1.500 dinara, svi radnici su prijavljeni, uplaćuje im se penziono i zdravstveno osiguranje. Jedini problem je što je posao sezonski i traje samo tri meseca.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар