петак, 03.11.2017, 08:30 -> 10:46
Извор: РТС
Za kuvare iz Despotovca nema zime
Većina učenika Tehničke škole u Despotovcu koji se školuju za kuvare zna da će dopiti posao odmah posle mature. Zašto je to tako, uverili su se svi koji su probali neka od 120 jela koja su pripremili za đake sa drugih smerova, profesore i goste.
Niko od učenika nije doručkovao. Svi su čekali 11 i početak degustacije. A u dvorištu Srednje tehničke škole u Despotovcu bilo je na pultu desetak metara đakonija koje su za učenike drugih struka, profesore, goste i, naravno, za sebe pripremili kuvari i konobari te škole, zajedno sve tri generacije.
Bilo je tradicionalnih jela iz resavskog kraja, pita, proja, vlaški kačamak. Sve to pripremila su 72 učenika, a pomagali su im i neki profesori, pomoćni radnici i desetak učenika iz drugih struka, objasnio je Dejan Novaković, profesor kuvarstva. Na stolu je bilo oko 120 raznih vrsta jela.
Za buduće kuvare iz Despotovca nema zime. Njihovo zanimanje je traženo i u zemlji i u inostranstvu. Bivši učenici škole već rade na kruzerima, u ekskluzivnim restoranima u Španiji, Švedskoj, Nemačkoj. I naši iseljenici iz Gornje Resave često ih angažuju u svojim restoranima.
"Druga sam godina, obožavam kuvanje zbog čega sam i upisao ovu školu, tu mi je i najbolji profesor Dejan Novaković", kaže Marko Dimitrijević. Njegova koleginica Radica Đorđević, planiram da nastavi školovanje i posle mature i planira da ostane u Srbiji. Njihov drug Filip Jovanović kaže da je radio celo leto i stekao iskustvo.
Interesovanje za upis novih generacija konobara i posebno kuvara je ogromno čak i u malom mestu kao što je Despotovac. Već nekoliko godina za jedno mesto konkurišu najmanje dva kandidata.
"Od ove godine imamo dualno obrazovanje u zanimanju kuvar, konobar, to je prva godina i zanimanje automehaničar", rekao je direktor škole Dobrica Stojanović, "to je isto u dualnom obrazovanju i oni od druge godine kreću po firmama na praksu i već smo mi tu u razgovorima i već su potpisane izjave poslodavaca gde će oni da idu na praksu."
Na stolu gotovo da ništa nije ostalo. Dobar kompliment za vredne kuvare Tehničke škole i ulaznica za zanimljiv svet kulinarstva jer poslodavci ih već čekaju da završe školu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар