Potkopaonički ajvar s vrganjima

Porodično gazdinstvo Gavrilović u Vlajkovcu, podno Kopaonika, u sezoni proizvede i proda oko dvadeset hiljada tegla ajvara, a njihov specijalitet je ajvar od vrganja iz tog kraja. Kupci su uglavnom turisti koji odmor provode na Kopaoniku.

U Vlajkovcu, na putu Brus - Kopaonik, Goran Golubović iz Kruševca već deset godina kupuje zimnicu: "Izuzetan je. Posebno ovaj sa vrganjom je meni najdraži i najlepši."

Iako područje Kopaonika, nije poznato po proizvodnji paprika, Milenko Gavrilović je odlučio da proizvodi ajvar i prodaje ga stranim i domaćim turistima. Paprici nabavljenoj u moravskim selima dodaje kopaoničke šumske proizvode i razne đakonije.

"Držim taj stari recept i po tom receptu ga i pravim", kaže Gavrilović. "Pravimo i ajvar s vrganjom koji ne radi niko, sa maslinovim uljem po narudžbini, cepkani, ljuti, mleveni, slatki, znači sve vrste ajvara.

Milenko je pored članova porodice u proizvodnju ajvara uključio i malobrojne meštane. Kažu da posao nije težak i da se isplati.

Sezona proizvodnje ajvara traje mesec ipo dana. Dnevno proizvedu više od petsto tegla ajvara, ali se i osuši na desetine kilograma mesa jer, kažu, ajvar bez mesa ne ide.

A kao desert tu su slatka, džemovi i šumski med iz ovog kraja.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. април 2025.
22° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом