Praistorijska pljeskavica iz Leskovca

U Leskovcu je ovih dana sve u znaku roštilja, čak i program kulturnih ustanova. Narodni muzej predstavio je jela iz praistorijskog perioda tog kraja - ovsenu kašu, male hlebove i, naravno, praistorijsku pljeskavicu.

Izgled, veličina, ukus. Ni počemu ni nalik onoj čuvenoj leskovačkoj. Ali ako su praistoirijski ljudi sa ovog podneblja i jeli pljeskavice izgledale su ovako. Napravljene od namirnica koje su se gajile hiljadu i više godina pre nove ere, sa uljem lana kao jedinim začinom.

"U koju smo stavili sočivo koje je isto gajeno, grašak i proso. Hleb je pravljen od mešavine brašna i spelte koja je neka vrsta divlje pšenice onako kako su oni pravili", kaže Smilja Jović, arheolog Narodnog muzeja Leskovac.

Autentičan ukus zahvaljujući originalnoj peći iz tog vremena. Nalazila se na ulazu u kuću, nadzemnu čiju su vernu repliku kraj Narodnog muzeja u centru grada podigli sami stručnjaci ove kulturne ustanove. I posuđe je autentično, pronadjeno na lokalitetu Hisar.

"Ona je pravljena od drvenih oblica i greda sa građem između kojih je nabijena zemlja takođe i sa unutrašnje i sa spoljne strane takođe, oblepljena glinom i pokrivena slamom", kaže Julijana Pešić, arheolog Narodnog muzeja Leskovac.

Muzej je izašao na otvoreno, da oživi deo prošlosti leskovačkog kraja duge 8.000 godina i predstavi je ovih dana što vernije Leskovčanima i njihovim gostima.

"Cilj izlaska Muzeja na otvoreno je privlačenje publike naime namera muzeja je da time  približi bogatstvo iz svojih depoa, kulturne i istorijske baštine Leskovca koja je izuzetno bogata", kaže Mira Ninošević, direktor Narodnog muzeja Leskovac.

Originalni fragmenti pronađene keramike u rukama mladih arheologa postali su suveniri sa latinskim citatima, vizantijskim zagonetkama i leskovačkim izrekama. A  stari Leskovac postaje bliži zahvaljujući magnetima. Van polica knjiga do kraja Roštiljijade bogatim sadržajem na otvorenom i Narodna biblioteka.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом