Plantaža šipka u valjevskom kraju

U okolini Valjeva šipak se nekada brao samo u šumama i pored puteva. Na pijacama su se mogle naći samo manje količine. Divlje ruže odnedavno se gaje i na plantažama. U Mrčiću, šipak gaji i prerađuje porodica Prodanović.

Aleksandar Prodanović iz Valjeva, iako treću sezonu bere šipurak na svojoj plantaži u Mrčiću, ovo je prvi veći rod. Sa površine od dva hektara očekuje oko četriri tone ploda. Da godina nije sušna, bilo bi dvostruko više. U berbi učestvuju svi članovi porodice.

"S obzirom, kažem opet, da je toporodičan biznis, onda gledamo da svi budemo uključeni u to, i ja i deca koliko god možemo i koliko nam vremei obaveze dopuštaju", kaže Olivera Prodanović iz Valjeva.

Cena svežeg šipurka još nije formirana. Prošle godine bila je solidna od 60 do 80 dinara po kilogramu, ali porodica Prodanović tvrdi da je posao najviše isplativ, kada se na tržište plasira gotov proizvod.

"Nisam jedini ja u valjevskom kraju, u kolubarskom kraju, koji ima plantažu šipurka, ali sam među prvima i među najvećima. Potražnja za njim je velika, znači, može se plasirati, ali ja ga nisam sadio da bih ga prodavao u svežem stanju, nego da ga preradim i prodam, znači, bilo kao gotov džem, bilo kao kašu , pa onda domaćice da kuvaju same džem.Znači, i to je najisplatljivija priča u celoj poljoprivrednoj proizvodnji", kaže Aleksdandar Prodanović iz Valjeva.

Plod divlje ruže ranije se brao samo u šumi i pored puteva i to su činili pravi ljubitelji džema od šipurka ili berači koji su ga prodavali na pijaci. Danas u okolini Valjeva niču plantaže, pa se ide u nadnicu.

"Nema mnogo ovde bodlji, nema, lepo je brati, rodile su lepo, tako da su, može da se beru olako, bez ikakvih problema", kaže Siniša Jovanović iz Mrčića.

Plantažni šipurak nije kalemljen, već je selekcionisan od divljeg da bi plod bio mesnatiji, sa manje semenki, a grm sa manje bodlji. Prodanovići gaje dve sorte koje za branje ne stižu u isto vreme. Planiraju da prošire zasad i drugim sortama i tako produže sezonu branja.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
9° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом