Skandinavci vole varvarinsko vino

Za deset godina, selo Bačinu kod Varvarina posetilo je preko 300 gostiju iz Švedske i Skandinavije. Zasluge za to pripadaju pre svega ovde rođenom Aleksandru Milutinoviću, koji dugo živi i radi u Švedskoj, a potom i njegovim inostranim kolegama. Lepote Temnićkog kraja i gostoprimstvo srpskih domaćina podstakli su ih da u proizvodnju grožđa i vina i razvoj seoskog turizma ulože sopstven novac.

Povod za dolazak šezdesetak gostiju iz Švedske, na produženi vikend u Bačinu je neobičan. Proslava tridesetog rođendana supruge, najmlađeg od šestorice suvlasnika vinarije.

"Godinu dana sam planirala rođendan. Ovde su svi moji prijatelji i rođaci. Petnaesti put sam u Srbiji učim i jezik. Pored Ace koji je odavde, moj muž jedini od vlasnika ima vaše poreklo. Ostali akcionari su Šveđani", kaže Malu Najić.

"Vole da dođu ovde i lepo to ide. Uz to u Švedskoj prodamo 80 posto vina koje proizvedemo. U mom i ostalim restoranima i prodavnicama", kaže Ivan Najić, suvlasnik.

Poslovna ideja rodila se pre četrnaest godina kada je Aleksandar u zavičaju ugostio nekoliko švedskih kolega.

"Posle nekoliko dobrih večera sa vinom, obišli smo vinograde, videli da su zarasli i priča se razvila, da li možemo tu nešto da uradimo. Kada sam došao u Švedsku oni su sve sredili, organizovali akcionarsko društvo i uključili su se u priču", kaže Aleksandar Milutinović, suvlasnik.

Godine 2004. podigli su pet hektara vinograda, četiri godine kasnije napravili prvo vino. Već deset godina organizuju vinske ture. Na piknik u vinograd odlazi se kao na berbu, u traktorskim prikolicama.

"Svuda smo dobrodošli. Narod je prijateljski nastrojen, svi nam mašu. Atmosfera je divna iako život ovde nije nimalo lak", kaže Linda Viadarning.

"Ovde sam sa suprugom drugi put. Obožavam predele, vašu klimu i mnogo se lepo osećam", kaže Paula Obart.

"Imate veoma dobru hranu. Moja supruga obožava vašu tradicionalnu salatu sa belim sirom, krastavcem i paradajizom. I naravno vaš hleb", kaže Šarbel Daudi.

Uložen švedski i srpski kapital doneo je boljitak i meštanima Bačine.

"Radnici se zapošljavaju, kopaju vinograd, obradjuju zemlju. Uzimaju žene pare. Vezuje se vinograd, bere se groždje. Skoro sve do berbe ima posla", kaže Dragiša Blagojević iz Bačine.

Aca i poslovni partneri žele da na njihov put vina povedu i komšije koji će gostima nuditi smeštaj i srpske specijalitete. Jer interesovanje turista iz Skandinavije je sve veće, posebno za berbu grožđa, koja žiteljima Temnića, osim dobrog roda, može doneti i prihod od seoskog turizma.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом