среда, 17.05.2017, 11:13 -> 15:44
Uspeh je magična reč
Upornost i vizija, stalna ulaganja, rad i vera u sebe neophodni su kako bi uspeli u preduzetničkom poslu. Kraljevački "Miraž", jedan je od primera uspešnog poslovanja, a njegov vlasnik Nenad Ilić kaže da mušterijama nikada ništa ne treba nametati, već samo slediti njihove želje.
Kada je na jednom skupu o preduzetništvu u Kraljevu, pre nekoliko godina, jedan od predavača, ukazujući na razliku između uspeha i neuspeha, pomenuo stalno traganje za boljom verzijom sebe i svog posla kao sjajan obrazac za put u društvo uspešnih, postavio je slušaocima pitanje:
"Zašto u Kraljevu nije mogao da radi kafić Novaka Đokovića, koji je zatvoren nekoliko meseci posle otvaranja, a odmah pored odlično rade dva lokala „Miraža"?
Na zbunjeno sleganje ramenima onih koji su ga slušali, predavač je sam i odgovorio - u pitanju je odlična procena menadžmenta "Miraža": "Oni ne pokušavaju da nametnu svoje ideje mušterijama, već jednostavno rade samo ono što gosti traže ili žele", pojasnio je.
Da li su to u kraljevačkom „Miražu" znali teoretski ili su samo poslušali svoj osećaj za biznis - manje je važno. U tom lancu vlasnik-menadžeri-šef kuhinje i pomoćni radnici-konobari-šankeri, vrlo dobro su primenili preporuku drugih uspešnih ljudi. Ona je vrlo jednostavna, a glasi - „nikada onima „ispod vas" ne govorite kako nešto da urade; kažite im šta treba da urade i bićete zadivljeni njihovom genijalnošću".
Nenad Ilić, vlasnik „Miraža" od ulaska u svet poslovnih ljudi pripada onima koji žele da im ono što rade - traje. Svoj posao ne vidi samo onakvim kakav on danas jeste, već sa vizijom kakav bi želeo da taj posao postane u budućnosti. Tako je od početka, još otkad je zagledan u neke daleke godine video i ono što drugi nisu umeli ili nisu mogli da vide.
Ima, naravno, i onih koji danas više nisu deo priče o „Miražu", ali će zauvek biti njegovi prijatelji, deo njegove istorije, iako sada rade neke druge, svoje poslove. Svako od njih „Miražu" je dao ono najbolje što je u datom trenutku umeo. Oni koji danas vode „Miraž" više su od prijatelja, skoro kao članovi porodice. I kad je porodica u pitanju, opet je to pravilan zatvoreni krug. Jer, u posao u kojem uvek morate da koračate bar jedan korak ispred drugih, uključeni su i Nenadov brat, majka, supruga, kum.
"Ako vam je neophodno osam sati sna, ne možete potpuno da se predate poslu, teško vam padaju nabavke i rešavanje problema u hodu - zaboravite na posao preduzetnika!" Ovakav natpis, kažu iskusniji, trebalo bi da stoji kao upozorenje svima koji se odvaže da „uskoče" u preduzetničke vode, a za one koji ulaze u svet ugostiteljstva, spisak "ako", mnogo je duži.
Ilić je bio sasvim mlad kada je uplovio u svet biznisa, a danas, sa više od 25 godina iskustva u ugostiteljstvu, voli da kaže kako je većinski vlasnik njegovog posla - kafana.
"To je kao neki živ organizam koji stalno traži nešto novo, da kao vlasnik pratite želje gostiju, zakone, uredbe, gradske propise, kretanja u društvu, finansijsku i monetarnu politiku, politiku uopšte", kaže Ilić, odbijajući da prizna da je njegov posao teži od drugih, ali da težavajuća okolnost jeste to što „u ugostiteljstvu posao traje 20 sati dnevno, 365 dana u godini."
U ovom poslu nema vikend-opuštanja, još manje letnjih ili zimskih odmora. Da će uspeti u tom poslu mogu da računaju samo oni koji su svesni da teškoće i borbe koje imaju danas, nisu ništa drugo do cena koju moraju da plate za pobede koje ih, možda, čekaju sutra.
"Baš kada svi odmaraju, mi smo „u punom pogonu" i zato ovo jeste posao koji morate da volite da biste uopšte mogli da ga radite. Kod mene jeste tako, a najveće satisfakcije su mi dve činjenice. Jedna, da u objekte „Miraža" neki ljudi koji su bili naši gosti kao sasvim mladi, sada dolaze sa svojom decom ili, čak, i unucima. Druga se ogleda u ponosu što me je „Miraž" prevazišao i, nekako, postao i jedan od simbol našeg grada, jer se često dešava da, kad sam van našeg mesta upoznam ljude koji ne znajući ko sam, kad čuju da sam iz Kraljeva, kažu: „Kraljevo? Bili smo tamo u lepim lokalima „Miraža", ponosan je Ilić.
Upornost i vizija, stalna ulaganja, stav da kvalitet nije skup, već neprocenjivo vredan, „razlog" su zbog kojeg „Miraž" danas ima četiri ugostiteljska objekta.
Ako vam se čini da svaki od njih ima dušu, treba da znate da je sve enterijere i eksterijere lokala „Miraža" osmislio Nenadov dugogodišnji prijatelj i saradnik Bojan Đurović. Neke su tajne, izgleda, vrlo jednostavne, a magija često leži u nekoliko reči: da biste uspeli, treba da se okružite ljudima koji veruju u vaše snove.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар