U prokupačkom kraju podižu se vinogradi

U prokupačkom selu Gojinovcu ovih dana se na petnaest hektara podižu vinogradi. Uz postojećih 35 hektara, toplički kraj vraća se na vinogradarsku mapu Srbije, sa koje je gotovo nestao prethodnih decenija.

Na plodnim gojinovačkim brežuljcima, koji su do nedavno bili prekriveni šibljem i korovom, već danima nekoliko ekipa radnika sadi lozne kalemove najpoznatijih domaćih i inostarnih sorti grožđa. Kažu da iako posao nije baš lak, svaka mogućnost da se radi i zaradi u blizini svojih domova, dobro dođe.

"Mnogo znači da se uposlimo, da imamo šta da radimo. Mnogo je ljudi bez posla, a imamo porodice, treba da se živi", kaže Ljubiša Đorđević iz Gojinovca.

Najveće površine u novim vinogradima, više od dve trećine, zauzeće stara, autohtona sorta prokupac, koja se time na velika vrata vraća u svoju postojbinu.

"Težimo da nam to bude jedan brend, naš domaći. Kako svaka zemlja ili područje forsira nešto svoje, tako i mi želimo nešto naše, autohtono", kaže Dragan Kovačević, preduzeće "Toplički vinogradi" Gojinovac.

Od nekoliko hiljada hektara vinograda šezdesetih godina prošlog veka, toplički kraj je sada spao na samo stotinak. Prekretnica u ponovnom oživljavanju ove proizvodnje počela je pre desetak godina, upravo u Gojinovcu, gde je u međuvremenu izgrađena i vinarija.

"Ovo je jedan veliki poduhvat, jer nemamo takvu situaciju u drugim vinogorjima u Srbiji, da se podižu ovako velike površine pod vinovom lozom. Mislim da su oni budući stožer i okupiće i druge ljude, da i oni krenu sa osavremenjavanjem i podizanjem novih zasada", kaže prof. dr Bratislav Ćirković, profesor vinogradarstva.

"Planiramo i dalje da širimo zasade, do nekih 100 do150 hektara, pretežno sorte prokupac, ali i drugih", kaže Dragan Kovačević, preduzeće "Toplički vinogradi" Gojinovac.

Novi zasadi vinove loze kao i kvalitetna vina u najvećoj vinariji na Balkanu, odlična su osnova za dalji razvoj vinskog turizma, koji će prave obrise dobiti izgradnjom smeštajnih kapaciteta, koji se planiraju narednih godina.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом